Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stichting FOM
Logo stichting FOM.jpg
Oprichting 1946
Sleutelfiguren Niek Lopes Cardozo (bestuursvoorzitter), Wim van Saarloos (directeur)
Hoofdkantoor Hoofdkantoor te Utrecht
Website http://www.fom.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) is een Nederlandse stichting die in 1946 werd opgericht. FOM heeft tot doel het fundamenteel onderzoek in de natuurkunde in Nederland te bevorderen. Zij doet dat onder andere door natuurkundig onderzoek te financieren (dit is een deel van de zogenoemde tweede geldstroom), via onderzoeksprogramma's en -projecten en via samenwerking met de industrie.

Onderzoek[bewerken]

De onderzoeksgebieden van FOM zijn:[1]

FOM levert daarnaast een relevante bijdrage aan de Nederlandse kenniseconomie, aan het oplossen van wetenschappelijke vraagstukken bij bedrijven en op maatschappelijke terreinen als energie en gezondheid.

FOM-instituten[bewerken]

FOM-medewerkers schrijven jaarlijks rond de 70 proefschriften en 1500 wetenschappelijke publicaties. Het onderzoek vindt plaats in drie 'eigen' instituten en ruim tweehonderd universitaire werkgroepen, verspreid over de Nederlandse universiteiten.

FOM heeft zelf drie instituten::

Netwerkbijeenkomsten[bewerken]

FOM organiseert jaarlijks een aantal netwerkbijeenkomsten.

  • In de herfst vindt jaarlijks de 'Dutch Meeting on Molecular and Cellular Biophysics' plaats. Deze meeting is een samenwerking tussen FOM, NWO, de Nederlandse Vereniging voor Microscopie en de Vereniging voor Biofysica & Biomedische Technologie. De doelgroep van deze meeting zijn alle onderzoekers en geïnteresseerden die zich richten op moleculaire en cellulaire biofysica.
  • Samen met Technologiestichting STW en het Lorentz Center organiseert FOM ook jaarlijks de workshop Physics with Industry. Het doel van deze workshop is (jonge) fysici actief te laten meedenken over problemen uit de industrie en hen kennis te laten maken met het bedrijfsleven. Bedrijven krijgen de mogelijkheid contact te leggen met talent. Deelnemers zijn natuurkundigen van onderzoeksinstellingen en onderzoekers van de deelnemende bedrijven.

Organisatie[bewerken]

Het jaarbudget van FOM is ruim negentig miljoen euro. Dit geld is voornamelijk afkomstig van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ruim elfhonderd mensen zijn in dienst van FOM, waarvan (eind 2012) 79 vaste wetenschappelijke stafleden, 186 postdocs, 512 onderzoekers in opleiding (promovendi) en ruim 340 technici en overige personeelsleden. Per 1 november 2009 is Wim van Saarloos directeur van FOM en de huidige bestuursvoorzitter is Niek Lopes Cardozo.

Het hoofdkantoor van FOM is gevestigd in de Utrechtse subwijk Transwijk.

Noten[bewerken]

  1. Algemene informatie over onderzoeksgebieden, website Stichting FOM

Externe link[bewerken]