Stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs
Algemene informatie
Land Vlag van België België
Hoofdvestiging Dendermonde
Actief  ??-nu
Website http://www.stoomtrein.be
Beheer
Trajecten 52 Dendermonde-Puurs
Trajectlengte 15.3
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs (dikwijls afgekort tot SDP) is een toeristische spoorweg in de Belgische provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, die na de sluiting van de lijn door de vzw BVS (Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief) ondertussen omgedoopt tot SDP (Stoomtrein Dendermonde Puurs) uitgebaat wordt.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk was dit spoorlijn 52 van de NMBS. Deze lijn maakte deel uit van de door de spoorwegmaatschappij Etat Belge aangelegde spoorlijn DendermondeAntwerpen-Zuid. Het gedeelte tussen Dendermonde en Puurs werd op 22 juli 1880 in dienst gesteld. Oorspronkelijk was de lijn dubbelsporig. In 1961 werd één spoor verwijderd. In 1980 werd het reizigersverkeer op de lijn opgeheven, in hetzelfde jaar gebeurde het ook met de goederenverkeer tussen Baasrode-Noord en Puurs. Tussen Dendermonde en Baasrode-Noord reden de goederentreinen nog tot 1983.

Traject[bewerken]

De lijn takt enkele tientallen meters van het NMBS-station Dendermonde van de lijn Dendermonde – Mechelen af en heeft zelf vier stations, namelijk (tussen haken: afstand tot NMBS-station Dendermonde):

  1. Baasrode-Noord (4,68 km). Hier is het "hoofdkwartier" van de vzw SDP gevestigd. Er is een stationsgebouw (echter niet van historisch belang) en de loods waarin het historisch rollend materieel ondergebracht is. Er zijn uitwijk- en opstelsporen, en ook het goederenperron.
  2. Sint-Amands (8,01 km). Alleen perron, geen stationsgebouw en uitwijksporen.
  3. Oppuurs (8,26 km). Geen uitwijksporen, maar wel perron en interessant historisch stationsgebouw. Het station wordt echter als woonhuis gebruikt en behoort dus niet tot vzw SDP.
  4. Puurs (14 km). Hier heeft de stoomspoorlijn een eigen station, bestaande uit een perron en een uitwijkspoor. Dit station is op enkele tientallen meters van het NMBS-station Puurs gelegen, maar er is hier geen verbinding tussen de stoomspoorlijn en het NMBS-net.

Er is ook in de buurt van het station Sint-Gillis een door de SDP zelf geschapen (en dus niet van de NMBS overgenomen) klein noodperron Sint-Gillis, dat echter maar uiterst zelden gebruikt wordt.

Bezienswaardigheden[bewerken]

De vereniging beschikt over een aantal historische treinen, waaronder een stoomlocomotief Cockerill die in 2007 honderd jaar is geworden. Verder beschikt de vereniging over houten rijtuigen type GCI van begin 20e eeuw. In Baasrode is ook de thuisbasis van de vzw Tubize 2069, die daar de gelijknamige stoomlocomotief gerestaureerd heeft. Zij heeft in het hoogseizoen 2007 haar eerste ritten gedaan.

Langs de lijn zijn nog enkele interessante spoorwegmonumenten te vinden, namelijk het baanwachtershuis tussen de stations Dendermonde en Baasrode-Noord en het seinhuisje in Puurs (thans ingericht door de vzw SDP als klein museum).

Men vindt langs de spoorlijn ook interessante infrastructuurobjecten, zoals oude handmatig bediende overwegen en mechanische armseinen.

Filmopnames[bewerken]

De spoorlijn wordt regelmatig gebruikt voor filmopnames. Een bekende film die opnames aan de spoorlijn gemaakt heeft is Toto le Héros van Jaco Van Dormael.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]