Storax

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Storax of styrax ook wel storax- of styraxbalsem of genoemd, is een welriekend hars afkomstig van Liquidambar orientalis, een boom die voorkomt in Turkije (in Bodrum, Milas en Marmaris), in Syrië en Iran. Het is een dikvloeibare substantie die bestaat uit harsen en etherische oliën, vandaar dat men wel spreekt van storax- of styraxbalsem.

Het was reeds in de Oudheid bekend, waar het gebruikt werd als wierook, voor het balsemen van de doden en in parfums. Zo was styrax een ingrediënt van Kyphi, een beroemd parfum uit het Oude Egypte.

Gebruik[bewerken]

Tegenwoordig wordt de welriekende hars gebruikt als wierook, medicijn, in zeep, lotions, cosmetica en vooral in de parfumindustrie. In de parfumerie maakt styrax deel uit van de chypregeuren voor dames. Er zijn ook herengeuren met styrax. Voordat de parfumindustrie styrax kan toepassen moet eerst door middel van een oplosextractie de styraxresinoïde aan de balsem worden onttrokken. Daaruit wordt vervolgens door middel van stoomdestillatie de vrijwel kleurloze, zoetgeurende etherische olie gewonnen. Net als galbanum is het een fixatiemiddel in de basisnoot van kostbare parfums.

Zie ook[bewerken]

  • Benzoë (een ander soort hars, ook wel styrax genoemd)