Stralauer Allee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stralauer Allee
Stralauer Allee (Berlijn)
Stralauer Allee
Geografische informatie
Locatie       Berlijn
Stadsdeel Friedrichshain
Coördinaten 52° 30′ NB, 13° 27′ OL
Begin Am Oberbaum/ Mühlenstraße/ Warschauer Straße
Eind Markgrafendamm/ Elsenbrücke
Lengte 1400 m
Algemene informatie
Aangelegd in 13e eeuw
Genoemd naar Stralau
Naam sinds 1896
Openbaar vervoer
Overig diverse buslijnen
Vroeger Eierkühlhaus en Spreespeicher in de Osthafen
Portaal  Portaalicoon   Berlijn

De Stralauer Allee is een straat in het Berlijnse stadsdeel Friedrichshain. Ze begint aan het kruispunt Am Oberbaum - hoek Mühlenstraße en Warschauer Straße en loopt langs de Osthafen tot aan de Markgrafendamm. De straatnaam is afkomstig van het dorp Stralau. Ten noorden van de Stralauer Allee ligt het Rudolfviertel met zijn dichte bebouwing rond de Rudolfstraße en de Rudolfplatz en Oberbaum-City.

De Stralauer Allee vormt samen met de Holzmarkt- en de Mühlenstraße een van de zeven naar het noorden en het oosten lopende straten, die vanuit het historische stadscentrum aan de Alexanderplatz vertrekken. Het zijn de volgende straten:

De straat werd aangeduid als Straße Nr. 41 in het stadplan. Nog voor de aanduiding als Stralauer Allee, werd het traject in 1874 Vor dem Stralauer Thore genoemd. In 1896 kreeg de straat zijn definitieve naam.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Stralauer Allee op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.