Strangers in Paradise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Terry Moore (2006), met achter hem afbeeldingen uit Strangers in Paradise

Strangers in Paradise is een Amerikaanse comicserie van schrijver en tekenaar Terry Moore, verschenen tussen 1993 en 2007. De gehele reeks bestaat uit 106 delen, verdeeld over drie volumes. Het eerste daarvan bestaat uit drie nummers, het tweede uit dertien en het derde uit negentig. Strangers in Paradise won in 1996 de Will Eisner-award voor beste serie.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Volume 1[bewerken]

Driehoeksverhouding[bewerken]

Centraal in de gehele serie staan de personages Katina Marie 'Katchoo' Choovanski, Francine Peters en David Qin, die alle drie in Houston wonen. In het eerste volume figureren zij in een verhaal dat met name een relatiekomedie is. Centraal hierin staan de uit emotie etende, lichtmollige Francine, haar patserige vriend Freddie Femur en de artistieke, uitgesproken en assertieve kunstschilderes Katchoo. Die laatste probeert Francine ervan te overtuigen dat Freddie haar niet waard is. Zodra kunststudent David Katchoo tegenkomt, wordt hij meteen verliefd op haar. Zij houdt alleen niet van mannen ("I Never said I was a lesbian. I just don't like ... men." ) en heeft juist gevoelens voor haar beste vriendin en huisgenoot Francine. Die is op haar beurt heteroseksueel.

De relatie tussen Francine en Freddie loopt op de klippen omdat zij weigert met hem naar bed te gaan. Ze wil eerst zeker zijn van hun relatie en voorkomen dat ze (weer) wordt verlaten nadat ze een man geeft wat hij wil. Freddie weet niet dat Francine van plan is wel met hem te vrijen zodra ze een jaar samen zijn. Vlak voor het zover is, begint hij uit frustratie een affaire met zijn assistente Barbara. Francine betrapt de twee en gaat overstuur naar huis. Hierbij rijdt ze haar auto in de prak en belandt ze zelf in het ziekenhuis. Katchoo neemt wraak op Freddie door een levensechte castratie in scène te zetten. Hij laat haar oppakken door de politie, maar Francine dwingt hem de aanklacht in te trekken. Ze dreigt om anders de politie bewijs te overhandigen waaruit blijkt dat hij tijdens zijn werk genoeg fraude heeft gepleegd om voor jaren de gevangenis in te gaan.

Volume 2[bewerken]

Geheim verleden[bewerken]

In het tweede volume worden er thriller- en drama-elementen toegevoegd aan het verhaal. Waar Francine nooit beter wist dan dat Katchoo bij haar tante in Columbus woonde voor ze huisgenoten werden, leefde die in werkelijkheid vanaf haar vijftiende op straat in Los Angeles. Ze was gestopt met school, weggelopen van huis en verslaafd aan alcohol. Dit naar aanleiding van een stiefvader die haar op haar vijftiende verkrachtte en een moeder die hier niets van wilde weten. Katchoos verleden haalt haar in wanneer de vrouw die haar van straat haalde, in huis nam en erbovenop hielp - Emma Glass - sterft aan aids. Emma was een prostituee en Katchoo nadat ze haar leerde kennen kortstondig ook, bijgenaamd Baby June. Katchoo kan haar verdriet over de dood van Emma niet verbergen en deelt op Davids aandringen haar geheim met hem.

In het verlengde hiervan komt er ook een ander onderdeel van Katchoos geheime verleden aan het licht. Dit omdat Darcy 'Miss' Parker haar laat schaduwen. Zij staat aan het hoofd van een machtig, volledig vrouwelijk misdaad- en spionagesyndicaat, bestaand uit speciaal getrainde vrouwen. Katchoo was zowel haar topkracht als haar persoonlijke oogappel. Op de dag dat zij er spoorloos vandoor ging, verdween er ook $850.000,-. Parker is bereid om over lijken te gaan om de dief te straffen. Om Katchoo te dwingen haar onder ogen te komen, ontvoert Parker Francine, die zo op haar beurt wordt geconfronteerd met het ware verleden van haar vriendin. Parker onthult aan Katchoo dat ze haar het voorgaande jaar heeft laten bespioneren door haar broer; David. Katchoo en Francine zijn overdonderd en woest over zijn ware identiteit, maar Davids betrokkenheid is ook in hun voordeel. Hij heeft zijn zus aan de hand van zijn ervaringen verteld dat Katchoo niet over veel geld beschikt, laat staan de verdwenen $850.000,-. Parker wil daarom alleen van haar weten wie het geld dan wél heeft verduisterd. Omdat ze belooft haar en Francine ongedeerd te laten gaan in ruil voor deze informatie, verraadt Katchoo Parkers assistente, Samantha. Parker verdacht haar al omdat ze achter het bestaan was gekomen van een $850.000,- bevattende bankrekening in Zwitserland, op naam van Samantha. Wanneer Samantha een geweer trekt, stormt rechercheur Mike Walsh binnen met een arrestatieteam. Katchoo is bij hem geweest voor ze naar de confrontatie kwam en droeg een zender. In een vuurgevecht krijgt Samantha een kogel door haar hoofd. Parkers bodyguard en Samantha's vriendin Sara 'Bambi' Baker schiet Katchoo neer, die een schotwond in haar lever ternauwerdood overleeft. Ze ontmoet Emma in het voorportaal van de Hemel, maar die stuurt haar terug. Bambi verdwijnt achter de tralies.

David en Katchoo[bewerken]

Walsh komt langs in het ziekenhuis. Hij heeft een dossier over Katchoo uit de computer van de FBI laten verwijderen en geeft de papieren versie hiervan aan haar. David komt afscheid nemen. Hij beseft dat de vrouwen ziedend op hem zijn. Voor hij vertrekt, wil hij zich ervan verzekeren dat Katchoo en Francine in orde zijn, zich verontschuldigen en duidelijk maken dat hij nooit kwade bedoelingen had. Hij vertelt dat hij daadwerkelijk student aan de NYU is en niets met de organisatie van zijn zus te maken heeft. Hij heeft Katchoo alleen bespioneerd omdat zijn zus dat van hem vroeg als gunst. Om te bewijzen dat hij het niet voor het geld deed, laat David een cadeau achter voor Katchoo. Hij heeft het volledige bedrag dat zijn zus hem betaalde besteed aan het kopen van een strandhuis in Hawaï; het huis waarin Katchoo met Emma verbleef. Hij schenkt het haar. Francine stelt Katchoo voor om er met zijn tweeën heen te gaan zodat ze daar verder kan herstellen. Katchoo gaat akoord, maar merkt op dat ze eigenlijk eerst langs Zürich moeten. Ze heeft de verduisterde $850.000,- wel degelijk in haar bezit. Ze heeft de Zwitserse bankrekening waarop het geld staat, alleen geopend onder Samantha's naam. Katchoo verzekert Francine ervan dat Samantha niettemin wel degelijk miljoenen heeft gestolen van Parker en het daarom vroeg of laat toch slecht met haar was afgelopen.

Wanneer Francine met Katchoo terugkomt van het ziekenhuis, blijkt dat ze uit hun huis worden gezet. Francines loopt daarop haar oude vriendin Margie McCoy tegen het lijf. Zij biedt het tweetal het leegstaande appartement in haar garage aan. Zij ziet Francine en Katchoo daarbij per ongeluk aan voor een stel. Dat, een oneerbaar voorstel van een videotheekbediende en een telefoontje van Freddie op het verkeerde moment, maken dat Francine het afzweren van mannen en een relatie met Katchoo daadwerkelijk wil proberen. Net voor het zover komt, staat David voor de deur. Hij bezweert Katchoo dat hij van haar houdt en hoe dan ook deel van haar leven wil uitmaken. Wanneer hij dit volhoudt nadat ze hem tot bloedens toe slaat, sluit ze hem weer in haar armen. Ze blijven tot diep in de nacht praten. David overnacht op de bank.

Hawaï[bewerken]

Francine denkt dat Katchoo en David een relatie zijn begonnen. Wanneer ze 's morgens lusteloos naar haar werk gaat, loopt ze Freddie tegen het lijf. Hij heeft een nieuwe vrouw ontmoet, aerobicsinstructrice Casey Jansen. Ze zijn inmiddels verloofd, maar hij is eigenlijk al op haar afgeknapt sinds hij weet hoeveel plastische chirurgie ze heeft ondergaan. Hij doet een laatste poging Francine over te halen om bij hem terug te komen. Omdat ze hem nul op het rekest geeft, reist Freddie toch met Casey af naar Hawaï om daar met haar te trouwen. Denkend dat Katchoo David wil, bedenkt Francine zich en reist ze Freddie achterna. Ze belt Katchoo vanuit het vliegtuig om gedag te zeggen. Dit nadat Katchoo David net duidelijk heeft gemaakt dat ze hem ziet als haar op één na beste vriend, maar dat haar hart bij Francine ligt.

Katchoo en David reizen naar Hawaï om Francine te zoeken. Ze willen voorkomen dat ze het huwelijk stopt en Freddie terugneemt. Omdat hun hotel maar één vrije kamer heeft, gaan ze hier samen op slapen. Terwijl Katchoo zich omkleedt in de slaapkamer, ziet David haar halfnaakt vanuit de spiegel in de badkamer. Daardoor ziet hij een tatoeage van een lelie op haar linkerborst. Hij herinnert zich een gesprek met zijn zus. Die vertelde hem daarin dat ze die lelie als merkteken zet op alles wat ze als haar eigendom beschouwt. Daarbij zei ze dat één van die dingen haar geliefde is, die de lelie op de huid boven haar hart draagt. Ze vertelde hem daarbij dat eigendom dat niet meer van haar wil zijn, de verantwoordelijkheid wordt van Mary Beth 'Tambi' Baker, Bambi Bakers even dodelijke tweelingzus. Parker eindigde het gesprek door te stellen dat ze nog nooit iemand kwijtraakte die van haar was. David vermoedt daarom dat Katchoo nog niet van zijn zus af is. Wanneer ze Francine vinden, is die zelf al tot de conclusie gekomen dat ze klaar is met Freddie.

Volume 3[bewerken]

Terry Moore signerend (2010), met achter en voor hem afbeeldingen uit Strangers in Paradise

Beeld uit de toekomst

Francine Peters is een getrouwde vrouw en moeder van de bijna vijfjarige Ashley. Ze zit in een restaurant op haar man Brad Silver te wachten wanneer Casey Femur haar komt begroeten. Ze vertelt Francine dat ze al verwachtte haar te zien in het restaurant. Dit omdat ze Katchoo zag in de hal. Francine verschiet. Ze heeft Katchoo niet meer gezien sinds ze trouwde, tien jaar eerder. Wanneer Francine Katchoo buiten in het prieel ziet zitten, gaan haar gedachten terug naar de tijd waarin ze samenwoonden.

Nieuwe situatie[bewerken]

Katchoo en en Francine trekken in het appartement in de garage van Margie McCoy. Om aan geld te komen, wil Katchoo weer gaan schilderen. Francine krijgt een baan als assistente bij een reclamebureau. Haar nieuwe collega Rachel Hampton blijkt inmiddels de vriendin van haar ex-vriend, advocaat Charles 'Chuck' Janson. Ze toont zich geamuseerd en geïnteresseerd in Francine en regelt een lunch voor drie, samen met Chuck. De maaltijd eindigt voortijdig omdat Rachels vrijpostige gedrag en opmerkingen over Katchoo niet goed vallen bij Francine. Tijdens een vrijpartij tussen Rachel en Chuck blijkt dat Rachel net als Katchoo een tatoeage van een lelie op haar linkerborst heeft.

Katchoo, Francine en David zijn geen van drieën zeker over hun plaats in de onderlinge verhoudingen. Francine probeert voor het eerst een relatie met een vrouw aan te gaan, maar wanneer Katchoo en zij op het punt staan intiem te worden, slaan de twijfels toe. Katchoo is dolgelukkig dat ze met Francine is. Toch voelt ze ook iets voor David, maar ze heeft moeite om hem dichterbij te laten komen. Een mislukte poging daartoe, frustreert haar nog meer. Katchoo realiseert zich hoe weinig ze eigenlijk van David weet, terwijl hij vrijwel alles over háár leven weet. Een ruzie hierover eindigt wanneer ze hem verbiedt haar 'Katchoo' te noemen, 'omdat alleen haar vrienden dat doen'. Ze verwijt hem dat hij niets van zichzelf blootgeeft en daarom geen vriend is. Met zijn ziel onder zijn arm gaat hij weg. Eenmaal bedaard gaat Katchoo naar Davids huis, maar hij is vertrokken. Zijn appartement is leeg en hij heeft geen nieuw adres achtergelaten.

Wanneer Francine tot de conclusie komt dat ze toch 100% hetero is, krijgt Katchoo het idee dat ze alles in haar leven heeft verpest. Het gesprek komt op David. Katchoo vertelt dat ze hem heeft weggejaagd. Francine begrijpt dit niet en zegt dat zij hem dan wel wil. In haar ogen is hij voor talloze vrouwen een droompartner. Ze denkt dat ze hem ook wel zover krijgt om meer van zichzelf bloot te geven. Volgens haar probeerde hij dat tegenover Katchoo al voortdurend, maar met zichtbaar veel moeite. Francine vindt dit niet vreemd, omdat hij in haar ogen alle tekenen vertoont van iemand die ook een traumatische jeugd heeft gehad. Ze dacht dat Katchoo dit zelf ook doorhad en waarschijnlijk meer gemeen heeft met David dan ze beseft. Katchoo realiseert zich dat Francine waarschijnlijk gelijk heeft en is geschokt dat ze dit zelf niet inzag. Ze besluit op zoek te gaan naar David.

Infiltrante[bewerken]

Miss Parker heeft een ontmoeting met 'zakenpartner' Salvador 'Sal' Tuccanni. Ze is bezig een mol te plaatsen bij Robert Henneman, een senator uit New Jersey. Hij is tevens de favoriet om tijdens de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen de kandidaat te worden namens de Republikeinse Partij. Parker was al bezig met deze operatie, maar heeft haar infiltrante vier maanden eerder uit privé-overwegingen tijdelijk een nieuwe opdracht gegeven. Sal overtuigt haar ervan dat ze zich weer moet richten op Henneman. Dit in verband met haar door het recente fiasco omtrent Samantha al beschadigde reputatie binnen de 'organisatie', een machtig misdaadnetwerk bijgenaamd The Big Six. Parker belt daarom haar infiltrante Veronica Pace, alias 'Rachel'. Die verlaat per direct en zonder een woord uitleg het huis van Chuck en gaat terug naar Henneman. Francine is met stomheid geslagen wanneer ze op haar werk hoort dat 'Rachel' met de noorderzon is vertrokken, maar haar 's avonds op het nieuws ziet als Beverly Pace, de aanstaande vrouw van senator Henneman. De nieuwslezer vermeldt dat de politicus haar ontmoette vlak na het overlijden van zijn vrouw tijdens een auto-ongeluk het voorgaande jaar. Francine vertelt Katchoo over 'Rachel' aan de telefoon. Ze legt daarbij ze uit dat die vier maanden eerder bij het reclamebureau werd geplaatst door moedermaatschappij Packard Yerr. Katchoo verschiet. Packard Yerr is haar niet onbekend. Ze legt uit dat die naam een anagram is. Na even puzzelen begrijpt Francine waarvan: Darcy Parker.

Gedwongen klus[bewerken]

Op zoek naar David verschuilt Katchoo zich in de bossen bij Parkers villa in Los Angeles. Ze ziet hem in de tuin lopen met zijn zus. Katchoo wil erachter komen of David echt is wie hij lijkt te zijn, of een enorm goede infiltrant. In het eerste geval wil ze hem helpen, in het tweede doden. Zonder dat Katchoo het kan verstaan, pleit David intussen bij zijn zus. Hij wil proberen een relatie met Katchoo op te bouwen en daarin open en eerlijk kunnen zijn. Hij wil dat zij hem daarvoor haar zegen geeft, of in ieder geval Katchoo verder met rust laat. Parker weigert beide opties. Ze wil hem alles geven, maar Katchoo is geen optie.

Tambi betrapt Katchoo in de bosjes, slaat haar bewusteloos en neemt haar mee een gebouw in. Ze dreigt haar van 43 hoog te pletter te laten vallen als ze niet eerlijk antwoordt op haar vragen. Katchoo bezweert onder deze druk opnieuw dat ze Parker niet heeft verraden, maar dat Samantha de gestolen $850.000,- bij haar geplant heeft op de avond van haar vlucht. Bovendien staat dat geld rotsvast op de bankrekening in Zwitserland, want het ongemerkt opnemen is onmogelijk. Parker luistert stiekem mee en overtuigt zich ervan dat niet Katchoo, maar Samantha haar verraden heeft. Ze wil dat Katchoo een nieuwe klus voor haar doet, omdat zij altijd haar beste agente was. Ze moet meehelpen om Veronica het Witte Huis in te krijgen. Hiervoor moet Katchoo Marilyn Bran verleiden, de echtgenote van de voorzitter van de senaatscommissie belast met georganiseerde misdaad. Het schandaal dat hieruit voortvloeit, moet voor genoeg afleiding zorgen om te voorkomen dat de pers genoeg aandacht aan 'Beverly Pace' besteedt om haar te kunnen ontmaskeren. Parker dreigt Francine te laten vermoorden als Katchoo niet meewerkt.

Francines geduld is op nadat ze achttien uur niets van Katchoo heeft gehoord. Ze breekt de koffer open waarin rechercheur Walsh Katchoo haar eigen FBI-dossier overhandigde. De informatie en foto's die Francine hierin aantreft, gaan verder dan ze zich ooit voorstelde. Ze neemt daarop opnieuw contact op met Walsh en vertelt hem over Katchoos verdwijning. Wanneer hij denkt iets gevonden te hebben over 'Rachel/Beverly', vliegt hij persoonlijk naar Los Angeles. De Parker-zaak houdt Walsh al jaren bezig. Francine gaat met hem mee.

Ontmaskering (einde subplot)[bewerken]

David krijgt ruzie met zijn zus omdat hij bij haar weg wil. Tijdens een ruzie schiet ze hem in zijn arm. Net buiten haar landgoed zakt hij in elkaar. Francine en Walsh vinden hem bewusteloos op de grond. Wanneer David bij bewustzijn komt, ligt hij met een gebroken pols in het ziekenhuis. Hij vertelt Walsh en Francine dat Katchoo in New York is. Chuck ziet intussen 'Rachel' als 'Beverly Pace' in de krant staan aan de arm van senator Henneman en belt de FBI.

Walsh lokaliseert Katchoo en belt vermomd als pizzabezorger aan. Terwijl haar begeleidster geld voor hem haalt, overlegt hij met Katchoo over wat er staat te gebeuren. Aan de hand hiervan komt hij die avond samen met Francine naar het gala waar ze Marilyn Bran moet verleiden. Voor ze verder kunnen praten, drommen gasten zich rond een televisie. Een ingelaste nieuwsuitzending meldt dat FBI-agenten 'Beverly Pace' hebben gearresteerd op verdenking van spionage. Katchoo hoort één van de mensen rondom de televisie tegen zichzelf zeggen dat The Big Six erachter zit. Hij stelt zich aan haar voor als Marshal Weinstein, onderzoeksjournalist van The Washington Daily. Hij verdiept zich al jaren in de Big Six, maar zijn chef wil hier niet over publiceren tenzij hij met bewijs komt dat iets dergelijks überhaupt bestaat. Katchoo stelt zich aan hem voor en wordt zijn anonieme informant, onder het pseudoniem Miracle.

The Washington Daily opent de voorpagina de volgende dag met een exposé over 'Beverly Pace' als pion van de Big Six. Darcy Parker staat vernoemd als leider. Terwijl Parker zich vanuit bed opwindt over het feit dat ze Tuccanni niet kan bereiken, zorgt Tambi ervoor dat haar bediende haar The Washington Daily bezorgt bij haar ontbijt. Bij het zien van de voorpagina, beseft Parker dat haar verhaal uit is. Tambi verschijnt naast Parkers bed en schiet haar door het hoofd. Daarna doet ze het voorkomen alsof het een zelfmoord betreft. Zo verschijnt Parkers overlijden ook in het televisiejournaal.

Katchoo vindt David bij het graf van zijn zus. Ze vertelt hem dat ze mannen nooit gemogen heeft omdat ze er nog nooit een had ontmoet die trouw was, tot ze hem tegenkwam. Ze begrijpt zijn eerdere acties en gedrag nu. Katchoo wil dat hij mee teruggaat naar huis, op voorwaarde dat hij het haar wil delen, met Francine.

High school (flashback)[bewerken]

Wanneer de wekker gaat, moeten tieners Francine Peters en Katchoo Choovanski zich klaarmaken om naar school te gaan. Francine behoort tot een middenklasse gezin. Ze staat zingend op, doucht en gaat ontbijten met haar dan nog bij zijn vrouw zijnde vader Frank en liefdevolle, zorgzame moeder Marie. Katchoo wordt chagrijnig wakker op een matras op de grond. Ze is de dochter van een armlastige moeder die samenwoont met haar stiefvader, Ace. Katchoos echte vader is overleden. Na het roken van een sigaret maakt ze dat ze het huis uitkomt zonder iemand tegen te komen. Katchoo heet eigenlijk Katina, maar haar echte vader noemde haar Katchoo ("He said when I was born, I was no bigger than a sneeze. So he always called me his little Katchoo.")

Op school maakt Francine zich druk over haar uiterlijk, wat anderen van haar denken en jongens. Katchoo hangt rond met jongens op motors. Zowel haar klasgenoten als de lessen laten haar koud. Ze neemt alleen actief deel wanneer een lerares haar daartoe dwingt. Zodoende draagt Katchoo een gedicht voor over maskers, pijn, misbruik en dood. Francine complimenteert haar op de gang. Hun eerste kennismaking is een feit. Katchoo zoekt Francine 's avonds op aan haar slaapkamerraam, om te kletsen. Het is het begin van een zich herhalend ritueel. Ze zijn elkaar tot steun en hun band groeit.

Op een avond meldt Katchoo zich weer aan Francines slaapkamerraam. Haar gezicht is bont en blauw. Er loopt bloed uit haar mond en neus. De volgende dag reageert ze haar woede af door een winkel kort en klein te slaan. Haar moeder haalt haar op het politiebureau op en is furieus. Wanneer het gesprek op haar stiefvader komt, vertelt Katchoo dat die haar verkracht. Haar moeder beweert dat ze liegt. Katchoo gaat ervandoor. Ze vraagt Francine in een brief om 's avonds naar het sportveld bij school te komen, om afscheid te nemen. Ze zegt dat ze naar haar tante in Columbus gaat, maar belooft dat ze op een dag terugkomt.

-- Einde flashback --

Hereniging[bewerken]

Na Katchoo tien jaar niet gezien te hebben, ziet Francine haar in het prieel van een restaurant zitten. Net wanneer ze naar haar toe wil gaan, roept een bediende van het restaurant haar. Ze was haar tas vergeten. Wanneer ze weer omkijkt, is Katchoo weg. 's Avonds komt Francine dronken en terneergeslagen thuis. Haar man heeft weer eens laten weten dat hij moet overwerken. Haar moeder vangt haar op. Francine loopt leeg. Ze vertelt haar moeder dat ze Katchoo heeft gezien, dat haar slechte huwelijk met Brad haar niets meer kan schelen en dat ze terugwil 'naar huis'; naar vroeger. Haar moeder kan niet langer aanzien dat haar dochter steeds ongelukkiger wordt. Ze gaat naar de telefoon en haalt een nummer uit haar tas. Zonder dat Francine het wist, heeft Katchoo haar moeder na iedere verhuizing laten weten waar ze te bereiken is.

Katchoo komt aan bij haar huis in de bergen in New Mexico, nabij Santa Fe. Ze is uitgegroeid tot een gewild en vermogend schilderes. Haar huishoudster laat haar weten dat er een vrouw op haar antwoordapparaat staat met een bericht over Francine. Nadat Katchoo Francines moeder hoort zeggen dat het niet goed met haar gaat en ze vermoedt dat die haar nodig heeft, neemt Katchoo het eerste vliegtuig terug naar Houston.

Francine staat 's morgens op en hoort haar dochter Ashley in de keuken met iemand praten. Wanneer ze binnenloopt, ziet ze dat het meisje koekjes aan het bakken is met haar oma en Katchoo. Zodra haar moeder de keuken verlaat met Ashley, spreekt Katchoo Francine aan. Ze heeft gezien dat Francine alles heeft wat ze vroeger wenste. Wanneer Katchoo vraagt wat er niet klopt in het plaatje, barst Francine in tranen uit.

Katchoo vertelt Francine dat ze in Hawaï en New York heeft gewoond, voor ze verhuisde naar een plek die meteen voelde alsof ze er thuishoorde, in New Mexico. Ze heeft Francine niet gezien toen die haar zag in het prieel. Katchoo was in Houston om regelingen te treffen omtrent de dood van haar moeder. Ze bevestigt wat Francine al vermoedde; Katchoo en David zijn jaren geleden met elkaar getrouwd. Ze woonden samen in Hawaï. Francine merkt aan Katchoo dat er daarna iets mis is gegaan tussen hen. Katchoo heeft moeite hierover te beginnen.

Doorbraak[bewerken]

Na de dood van Darcy Parker zijn Katchoo, Francine en David terug in Houston. Ze wonen met zijn drieën in een huis. De leraar van de schilderklas die Katchoo bezoekt, vraagt haar of ze wil deelnemen aan The Houston Exhibition of Tomorrows Artists. Katchoo haalt daarom Francine over om voor haar te poseren. Francine schrikt wanneer ze vervolgens een tekening van zichzelf ziet. Ze verwijt Katchoo dat ze haar probeert te dwingen om iets te worden wat ze niet is, maar iets wat Katchoo wíl dat ze is. Wanneer ze vervolgens Katchoos schilderijen van haar ziet op de expositie, escaleert de ruzie. Francine voelt zich uitgebuit en niet serieus genomen. Katchoo vindt bij nader inzien dat Francine gelijk heeft. Ze laat haar schilderijen per direct van de expositie verwijderen. Carolyn Hobbs van het New Hobbs Foundation Museum spreekt Katchoo aan. Ze is onder de indruk en biedt aan haar groot te maken in de kunstwereld.

Wanneer Katchoo en David thuiskomen, heeft Francine haar spullen gepakt. Ze gaat terug naar haar moeder in Tennessee. Katchoo is dagen ziek van verdriet. David probeert haar zo goed als hij kan te helpen. Wanneer Katchoo zichzelf weer bijeen heeft geraapt, belt ze Hobbs. Ze gaat in op haar aanbod, op voorwaarde dat de schilderijen van Francine geen deel uitmaken van de overeenkomst.

Casey komt langs. Ze heeft het voor de zoveelste keer gehad met Freddie en probeert David tegen zijn wil te verleiden. Katchoo tilt haar van hem af. Terwijl de twee praten, krijgt David telefoon. Een man vertelt hem dat zijn zus hem alles heeft nagelaten; 1,4 miljard dollar. David wordt verwacht in New York om alles af te handelen. Tambi zit intussen naast de beller. David heeft namelijk ook een vol partnerschap in The Big Six geërfd. Tambi verwacht dat hij dit afslaat. Zij kent hem als een born again christian die in niets op zijn zus lijkt. Haar gesprekspartner is minder zeker. Hij vertelt dat David nog voor hij zeventien jaar oud was één van de grootste bendes in Los Angeles leidde, aangeklaagd werd voor twee moorden en een bloedverwant van Darcy Parker is en blijft.

Francine is bij haar moeder, in het oude huis van haar oma. Alles voelt hetzelfde als in haar kindertijd. Ze beseft dat alleen zij is veranderd. Ze realiseert zich dat Katchoo haar niet probeert te vormen naar haar wensen, maar vooruit te helpen, over angsten en onzekerheden. Ze keert terug naar Houston om uit te leggen dat ze dit nu begrijpt en legt het bij.

Ongeluk[bewerken]

Terwijl Katchoo, David en Francine zich voorbereiden om naar New York te reizen, wacht Tambi met smart op hun komst. Aan haar muur hangen foto's van Darcy Parker, Emma Glass en Katchoo. Alleen door de laatste staat nog geen kruis.

Op de dag dat ze naar New York vliegen, vertelt Francine Katchoo dat ze niet meegaat. Ze is verward over het feit dat Katchoo zegt dat ze zowel van haar als van David houdt. Katchoo en David gaan daarom met zijn tweeën. Nadat vlucht 495 zich herstelt van een ongecontroleerde daling, deelt de gezagvoerder mee dat er problemen zijn met het staartroer. De piloot gaat proberen een noodlanding te maken. Katchoo weet dat een vliegtuig kan vliegen noch landen zonder staartroer en dat ze gaan neerstorten. Na de klap komt ze gehavend bij haar positieven. Het vliegtuigwrak ligt brandend in een maisveld. Katchoo vindt David bewusteloos in zijn stoel. Nadat ze hem loswrikt en over haar schouder neemt, worden ze allebei weggeblazen door een nieuwe ontploffing. Francine is bij Casey wanneer ze Katchoo ziet in de badkamerspiegel. Ze heeft een slecht voorgevoel en raakt in paniek. Casey belt de vliegvaartmaatschappij en krijgt te horen dat vlucht 495 is neergestort. Een nieuwsbericht op televisie vermeldt dat het ongeluk plaatsvond op veertig kilometer van het vliegveld van Nashville. Francine belt haar moeder in Tennessee. Die haast zich daarop naar het lokale ziekenhuis. Ze vindt Katchoo gewond, maar in leven op een brancard.

Tambi krijgt telefoon van Veronica Pace, die haar inlicht over het vliegtuigongeluk en beweert het te hebben veroorzaakt. Ze wil het Parker-imperium voortzetten, met zichzelf aan het hoofd. Hiervoor moest ze van David én Katchoo af. Veronica weet dat die allebei in Parkers testament staan. Tambi gaat met het nieuws naar Sal Tuccanni, voor wie ze nu werkt. Hij is woest, want hij wil bij voorkeur op legale wijze in het bezit komen van Parkers aandelen. Hiervoor heeft hij David of Katchoo levend nodig. Tuccanni stuurt Tambi op pad met een dubbele opdracht. Hij wil voorgoed met het Parker-imperium afrekenen door alle twaalf nog in leven zijnde Parker-meisjes op te sporen en te laten ombrengen, behalve Katchoo. Hij wil dat Tambi uitvindt of zij en David nog in leven zijn. Indien dat zo is, wil hij dat ze ervoor zorgt dat ze dat blijven, in ieder geval tot er papieren zijn getekend.

Tambi vindt Katchoo in haar ziekenhuisbed. Ze laat haar weten dat er 144 doden zijn gevallen alleen omdat ze bij haar in het vliegtuig zaten. Tambi vertelt Katchoo dat ze haar de volgende dag komt ophalen voor zaken. Katchoo verzet zich, maar wordt opnieuw gechanteerd met het welzijn van Francine. Tambi vertelt haar dat niet zijzelf, maar andere mensen bepalen wanneer ze klaar is met haar Parker-verleden. Tambi zegt haar dat er daarna bovendien nog onafgehandelde zaken tussen hun twee zijn. Ze raadt Katchoo aan Francine zo snel mogelijk uit haar leven te bannen, als ze echt om haar geeft. Volgens Tambi zal haar leven nooit veilig zijn zolang ze deel uitmaakt van dat van Katchoo. De volgende morgen begint Katchoo met pijn in het hart een ruzie met Francine. Ze trekt alles uit de kast om Francine te kleineren en pijn te doen, tot die in tranen de kamer uitrent. Ze is ervan overtuigd dat Katchoo haar nooit meer wil zien. Wanneer Francine de volgende dag met pijn in haar zij naar de dokter gaat, blijkt ze een gebroken rib te hebben. De dokter die haar behandeld, is Brad Silver.

Tambi's plan[bewerken]

Voor ze het vliegtuig naar Sal Tuccanni nemen, brengt Tambi Katchoo naar het ziekenhuis waar David ligt. Hij heeft een hersenfractuur en ligt aan een beademingsapparaat. Wanneer Tambi de twee alleen laat, fluistert Katchoo hem in zijn oor ze altijd geweten heeft wie hij echt is. Ze had hem voor hun zogenaamde eerste ontmoeting al eens gezien op een feest van zijn zus. Ze neemt afscheid van hem door hem te vertellen dat ze van begin af aan van hem gehouden heeft en noemt hem bij zijn echte naam, Yousaka Takahashi.

Tijdens de vlucht naar Tuccanni geeft Tambi Katchoo een allesomvattende uitleg van wat ze weet: Parker heeft haar gehele vermogen weliswaar nagelaten aan David, maar als hem iets zou overkomen, erft Katchoo alles. Tambi vertelt dat Veronica een nieuw Parker-imperium wil opstarten en dat eigenlijk al van plan was toen Parker zelf nog leefde. The Big Six waren namelijk al een tijd niet blij met haar en daarom boden Veronica en Samantha Tuccani aan om Parker af te zetten en op te volgen. Tuccanni liet ze denken dat hij daar heil in zag en stuurde Tambi om het imperium te bewaken tot een echte oplossing zich zou aandienen. Volgens Tambi veranderde de situatie omdat Emma op dat moment Katchoo vond en voorstelde aan Parker. Die werd verliefd op Katchoo, vertrouwde haar en nam ook haar zakelijke suggesties over. Voornamelijk dankzij Katchoos inzichten en opinies werd het Parker-imperium vervolgens groter en machtiger dan haar partners voor mogelijk hielden.

Tambi vertelt dat het nieuwe succes van het Parker-imperium de plannen van Samantha en Veronica dwarsboomde en zij Katchoo daarom in een val wilden laten lopen. Dit moest gebeuren toen Parker haar en Emma met senator Chalmers en zijn $850.0000,- naar een kamer stuurde. Daar zouden video-opnamen gemaakt worden om hem mee te chanteren. Samantha wilde na afloop het geld verstoppen en Katchoo en Emma beschuldigen van diefstal. Daarna zou er vanzelfsprekend met ze worden afgerekend. Per toeval gingen Katchoo en Emma er net die dag spoorloos vandoor. Tambi weet dat Emma het geld meenam en Katchoo er niets van wist tot ze aankwamen op Hawaï. Nadat Katchoo het in Zürich op een rekening zette, wachtten Parkers mensen haar op toen ze terugkeerde in Hawaï. Sindsdien is ze altijd geruisloos in de gaten gehouden. Samantha en Veronica wilden Katchoo laten executeren, maar omdat niets erop wees dat zij Parker had bestolen, stond die dat niet toe. Katchoo en Emma gingen ieder hun eigen weg om het spoor naar hen te bemoeilijken, de één naar Canada, de ander naar Houston. Katchoo bleef vervolgens leven op modaal niveau. Omdat Samantha haar toch zwart bleef maken bij Parker, stuurde die haar broer om haar te bespioneren. David deed dat met plezier omdat hij voor Katchoo was gevallen tijdens hun - echte - eerste ontmoeting, op een feest van zijn zus. Ook in al Davids verslagen bleek Katchoo niet over veel geld te beschikken. Ze raakte alleen even volledig uit zicht toen ze zonder iemand iets te vertellen naar Toronto vloog, waar Emma in het ziekenhuis lag. Om dit niet nog eens te laten gebeuren, stuurde Parker na Katchoos terugkomst ook Tambi haar kant op.

Wanneer Katchoo Tambi vraagt waarom ze haar dit allemaal vertelt, legt die uit dat ze haar een voorstel wil doen. Volgens Tambi bestaat The Big Six volledig uit mensen die zich bezighouden met zaken die het meest profitabel waren toen de organisatie ontstond. Van waar het grote geld zit in de sindsdien opgekomen digitale wereld, hebben ze amper benul. Tambi wil daarom een nieuwe tak beginnen, met Katchoo als gelijkwaardige partner. Omdat ze Katchoos intelligentie en tactische vermogens hoog acht en ze allebei ervaring hebben uit de Parker-jaren, wil ze dat Katchoo de organisatie gaat leiden. Tambi neemt dan zelf de regie over de fysieke kanten van de operatie. Tambi vraagt Katchoo een beslissing te nemen voor het vliegtuig landt en ze bij de mensen van Tuccanni aankomen.

King Enterprises[bewerken]

Een jaar nadat Tambi Katchoo meenam uit het ziekenhuis, is Veronica nog steeds naar ze op zoek. Terwijl zij geen spoor van ze kan vinden, hebben de twee King Enterprises opgebouwd. Hun organisatie groeit sneller dan welke tak van The Big Six dan ook. Katchoo is bezig een monopolie te creëren binnen een technologie- en communicatiemarkt waarin 95% van het nieuwe geld wordt gegenereerd. Veronica leidt een nieuw imperium van Parker-meisjes. Ze heeft iedereen laten liquideren die betrokken was bij - of iets zou kunnen weten van - de mislukte aanslag op Katchoo en David. Ze wil nog steeds van Katchoo af. Diens succes vormt een bedreiging voor haar.

Francine woont sinds een jaar weer bij haar moeder, op het platteland. Die heeft tegelijk met haar dochter ook David in huis genomen, om in alle rust te herstellen. Hij loopt met een kruk vanwege complicaties. Ze hebben allebei niets meer van Katchoo gehoord sinds Francine haar zag in het ziekenhuis, na de vliegtuigcrash. Francine is vijftien kilo afgevallen en Brad heeft haar ten huwelijk gevraagd. Op diezelfde dag krijgt David te horen dat de juridische afhandeling van de erfenis van zijn zus rond is. Hij is officieel miljardair. Hij verrast Francine door haar te laten weten dat hij tien miljoen dollar op een rekening op haar naam heeft laten zetten, zodat ze zich nooit meer druk hoeft te maken om geld. Ze besluit om niemand iets te vertellen over haar welvaart, net als David. Ook Brad niet. Alleen haar moeder mag het weten. Casey komt de twee opzoeken. Haar scheiding van Freddie is rond.

David besluit dat het tijd is om terug naar New York te gaan, alleen. Hij gaat Katchoo zoeken. Francine laat hem beloven terug te komen en haar weg te halen uit haar huidige leven als hij haar vindt. David gaat in New York naar een afspraak, met Tambi denkt hij. In plaats daarvan verschijnt Veronica, zijn nichtje. Zij biedt hem aan haar partner te worden aan het hoofd van de nieuwe Parker-organisatie. Omdat hij weigert, geeft ze één van haar lijfwachten opdracht hem dood te schieten. David valt daarop in een reflex zijn aanvaller aan zoals hij dat ooit geleerd heeft. Voor hij beseft wat hij doet, slaat hij de man dood. Dit tot zijn eigen afgrijzen. Veronica is daarentegen dolenthousiast dat de oude Yousaka nog niet uit hem blijkt verdwenen.

Grote overname[bewerken]

Tambi belt Katchoo. Ze is bij journalist Marshal Weinstein. Veronica heeft hem laten bekennen wie Miracle is, zijn anonieme informant voor zijn exposé over Darcy Parker. Ze heeft ledemaat na ledemaat geamputeerd om hem aan het praten te krijgen en hem stervend achtergelaten. Tambi weet dankzij Weinsteins aantekeningen ook vrijwel zeker dat Katchoo 'Miracle' is en wil haar spreken. Katchoo is zwaar onder invloed. Nadat ze de telefoon ophangt, valt ze neer op de vloer en blijft daar liggen. Ze zat op tv een live-concert van Griffin Silver te kijken. Wanneer die klaar is met zijn set, belt zijn broer Brad hem op. Hij vertelt hem dat hij gaat trouwen, met Francine. Griffin draagt daarom zijn toegift op aan het aanstaande bruidspaar. Katchoo hoort hem de naam van Francine noemen op tv.

Tambi vindt Katchoo laveloos in bad. Langs de kant staan flessen drank en een schaal cocaïne. Ze wil dood. Tambi realiseert zich dat Katchoo oprecht niet zonder Francine kan en laat haar ophalen door haar ondergeschikte Tip. Die waakte al tijden in opdracht van Tambi over Francines veiligheid. Francine vertrouwt hem omdat ze denkt dat hij in opdracht van Katchoo werkt. Tambi hoopt dat Katchoo opknapt van het zien van Francine, want ze heeft haar in goede doen nodig bij de ultieme zakentransactie van King Enterprises. Tuccanni moet een stapel documenten tekenen waarmee hij denkt de organisatie van Katchoo en Tambi juridisch in te lijven bij The Big Six. In werkelijkheid draagt hij met zijn handtekening alles binnen The Big Six juist over aan hen. Tambi acht de vijf overgebleven leiders niet meer geschikt. Ze wil die laten opvolgen door mensen uit eigen gelederen, die beter geschikt zijn in de huidige tijd én in het gareel zullen blijven lopen.

Wanneer Katchoo aankomt bij de bank waar ze hebben afgesproken met Tuccanni, opent Tambi de deur van een limousine. Tot Katchoos verrassing zit Francine erin. Ze krijgen twee minuten samen. Daarna moet Katchoo mee naar de afspraak met Sal. Voor ze naar binnen gaan, vertelt Tambi haar dat dit de enige manier is om te voorkomen dat Francine en zij de rest van hun leven onveilig zullen zijn. Alleen als alles goed gaat, is er namelijk geen Big Six meer die op Katchoo en haar naasten uit is. Tambi wil graag dat Katchoo betrokken blijft bij de organisatie, maar geeft haar woord dat ze er ook uit mag stappen zodra de overname is gelukt. Ze zal Katchoo dan uitkopen en garandeert dat ze zal zorgen voor privacy, rijkdom en veiligheid voor de rest van haar leven.

In het bijzijn van een notaris waarmee hij al veertig jaar werkt, ruikt Tuccanni geen onraad. Hij loopt met open ogen in de val. Zonder dat hij doorheeft wat hij doet, schrijft hij alles over aan de twee vrouwen. Wanneer Tambi hem vertelt waarvoor hij echt heeft getekend, trekt hij een pistool. Hij bergt dit weer op wanneer Katchoo er ook een op hem richt. Ze had dit verborgen in een geheim compartiment in haar laptop. Tuccanni accepteert zijn verlies. De twee vrouwen lopen naar buiten als overwinnaars. Het enige dat Katchoo wil, is de organisatie achter zich laten en weg met Francine. Wanneer ze buiten komen, zit die alleen niet meer in de limousine. De chauffeur is dood. Tambi realiseert zich dat Veronica haar heeft.

Tambi en Bambi[bewerken]

Veronica houdt zowel Francine als David gevangen om Katchoo naar zich toe te lokken. Ze weet niet dat die zich inmiddels verschuild houdt in het huis waar David vastzit. Katchoo heeft bovendien Tambi bij zich. Die laatste schakelt Davids bewaker uit zodra die even alleen is. Ze stuurt Katchoo en David vooruit. Ze heeft door dat ze bekeken worden. Daarop wordt Tambi aangevallen door haar tweelingzus, die weer op vrije voeten is. Bambi is niet op de hoogte van wat er allemaal is veranderd in de tijd dat ze in de gevangenis zat. Daarom heeft ze haar rol als lid van het Parker-imperium als vanouds hervat en denkt ze dat haar zus nu de vijand is. Tambi blijkt de sterkste van de twee.

Het verschijnen van een met een pistool bewapende collega van Bambi legt het gevecht stil. Hij hoort de zussen praten over een familiekwestie. Voor Tambi haar afkapt, noemt Bambi daarbij de eerste lettergreep van de naam van Katchoo. Bambi's handlanger heeft niettemin genoeg gehoord om een goed bewaard geheim tot zich te laten doordringen. Hij weet dat de zussen de dochters zijn van de dode huurmoordenaar Sonny Baker en kende het gerucht dat die nog een derde dochter kreeg bij een prostituee. Hij realiseert zich nu dat dit waar is en Tambi en Bambi daadwerkelijk een halfzus hebben; Katchoo. Bambi's collega deduceert daarbij ook dat Tambi en Katchoo de handen ineen hebben geslagen om alle andere families omver te werpen. Bambi vraagt zich af waarom zij hier niet bij betrokken werd. Tambi deelt haar mee dat ze te veel fouten maakt. Tijdens een nieuw handgemeen tussen de zussen, belandt Bambi op haar handlanger en gaat zijn geweer af. Tambi gooit hem vervolgens het raam uit. Hij valt verdiepingen lager te pletter. Wanneer ze omdraait, blaast Bambi haar laatste adem uit. Ze werd geraakt door de verdwaalde kogel.

Veronica verraden[bewerken]

Veronica houdt Francine gevangen op een andere locatie. Terwijl ze de komst van Katchoo afwacht, kwelt ze een geknevelde Francine door haar uitgebreid en gedetailleerd te vertellen over de daden van Katchoo in haar Parker-tijd. Daarbij vertelt ze dat ze zelf een affaire had met Katchoo en verliefd op haar werd, maar haar liefde omsloeg in haat omdat Katchoo Parker niet verliet voor haar. Veronica onthult dat zij Emma daarom opzettelijk aids heeft gegeven, door haar met een besmette naald te injecteren met heroïne. Intussen liquideren Tambi en Katchoo buiten Veronica's bewakers.

Wanneer er aan de deur wordt geklopt, blijk dit David te zijn. Hij vertelt Veronica dat Tambi er elk moment kan zijn en ze Francine daarom beter kan laten gaan. Die gaat in plaats daarvan naar Francine en dreigt haar de keel af te snijden. Ze raakt afgeleid wanneer ze denkt dat Miss Parker de kamer binnenstapt. Haar eigen lijfwacht Becky maakt hiervan gebruik om Veronica in haar schouder te schieten en zo uit te schakelen. Tambi komt binnen en bedankt haar. Becky blijkt het voorgaande jaar als haar infiltrante Veronica in de gaten te hebben gehouden. De Miss Parker die binnenstapte, is in werkelijkheid Katchoo in vermomming. Tuccanni had haar verteld dat ze op Parker leek zoals ze verscheen op hun afspraak. Katchoo en Tambie nemen in harmonie afscheid van elkaar. Tambie vertelt dat Bambi dood is en ze alleen elkaar nog hebben. Terwijl Katchoo vertrekt, vertelt Tambi Veronica dat zij op precies dezelfde manier aan haar einde gaat komen als die waarop ze zelf Weinstein heeft vermoord.

Brad (einde subplot)[bewerken]

David keert met Francine en Katchoo terug naar Francines moeder. Ook Brad blijkt hier aanwezig. Wanneer Katchoo van hem verneemt dat hij Francines verloofde is, voelt ze dat als een stomp in haar maag. Ze gaat kil en vijandig met hem in gesprek. Hoewel hij het probeert, kan hij in haar ogen niets goeds zeggen. Voor Katchoo met David vertrekt, zweert ze Brad dat ze hem afmaakt als hij Francine ooit pijn doet. Francines moeder vermoedt dat het haar manier van opzij stappen is.

David rijdt met Katchoo naar een motel. Hier nemen ze allebei een eigen kamer. De rest van de dag reageert ze niet wanneer David opbelt of aan haar deur klopt. Hij ziet op televisie dat Tuccanni is opgepakt door de FBI en beseft dat Tambi hiervoor heeft gezorgd. Wanneer David in bed ligt, klopt Katchoo aan. Ze wil bij hem slapen. Ze is bang voor wat Veronica Francine mogelijk allemaal heeft verteld en vreest Francine kwijt te zijn. David kan zich dat niet voorstellen en brengt haar de volgende dag naar Francine. Die pakt haar hand, maar vertelt kinderen te willen en daarvoor niet veel tijd meer te hebben.

Verzameld[bewerken]

Alle delen van Strangers in Paradise verschenen zowel los als in gebundelde uitgaves. De verzamelingen verschenen onder de volgende titels:

Volume 1:

 • The Collected Strangers in Paradise (#1-3)

Volume 2:

 • I Dream of You (#1-9 )
 • It's a Good Life (#10-13)

Volume 3:

 • Love Me Tender (#1-5)
 • Immortal Enemies (#6-12)
 • High School! (#13-16)
 • Sanctuary (#17-24)
 • My Other Life (#25-30)
 • Child of Rage (#31-32, 34-38)
 • Tropic of Desire (#39-43)
 • Brave New World (#44-48)
 • Heart in Hand (#50-54)
 • Flower to Flame (#55-60)
 • David's Story (#61-63)
 • Tomorrow Now (#64-69)
 • Tattoo (#71-72, 74-76)
 • Love & Lies (#77-82)
 • Ever After (#83-90)
  • Molly & Poo (vol. 2 #14 + vol. 3 #46 & 73)

Ook bestaat er een Strangers In Paradise Omnibus Edition. Hierin zijn alle nummers (inclusief de spin-offs) verzameld in twee delen.

Uitgave-geschiedenis[bewerken]

Het eerste volume van 'SiP' werd uitgegeven door Antarctic Press, het tweede in eigen beheer door Moore zelf middels zijn eigen uitgeverij Abstract Studio. Nadat de eerste acht delen van de derde volume verschenen bij Image Comics, verhuisde Moore de rest van de serie terug naar zijn eigen Abstract Studio's.

Trivia[bewerken]

 • Strangers en Paradise werd volledig geschreven en getekend door Terry Moore. De eerste vijf pagina's van het eerste deel van volume drie vormen hierop een uitzondering. Hierin vindt een droom van Francine plaats, getekend door Jim Lee.