Strepsils

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Strepsils zijn zuigtabletten tegen keelpijn en keelontsteking. Ze zijn zonder voorschrift verkrijgbaar. De naam Strepsils is een merknaam van Reckitt Benckiser Healthcare, na overname van Boots Healthcare uit het Verenigd Koninkrijk.

De werkzame stoffen in Strepsils zijn amylmetacresol (0,6 milligram per tablet) en 2,4-dichloorbenzylalcohol (1,2 milligram per tablet). Dit zijn matig antiseptische stoffen die de bacteriën kunnen doden die verantwoordelijk zijn voor mond- en keelontstekingen. De zuigtabletten zijn bedoeld om bij beginnende keelpijn te gebruiken. Ze kunnen de keelpijn niet genezen, maar wel tijdelijk de keel verzachten. De aanbevolen dosis is één tablet om de twee à drie uur.

Naast de twee werkzame stoffen bevatten de tabletten suiker, glucose en smaak- en kleurstoffen. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar, onder meer menthol; citroen en honing; en sinaasappel met vitamine C (100 mg vitamine C per tablet).

Strepsils lidocaine bevatten nog 2 mg lidocaïnehydrochloride per tablet. Deze formule is ook als spray verkrijgbaar.

Het hoge suikergehalte maakt dat Strepsils niet geschikt zijn voor mensen met suikerziekte. Er zijn nu echter ook suikervrije Strepsils. Omdat de meeste keelontstekingen een virale oorzaak hebben is de werking van Strepsils beperkt.

Externe links[bewerken]