Studentenreisproduct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Studenten OV-chipkaart)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een studente voorziet haar chipkaart van het reisrecht

Het studentenreisproduct (door studenten onderling soms simpelweg 'OV' genoemd) is een abonnement voor MBO-, HBO- en WO-studenten in Nederland. Het is naar keuze een week- of weekendabonnement en dient op een persoonlijke OV-chipkaart te worden geladen. Het wordt door de Dienst Uitvoering Onderwijs toegekend als onderdeel van de prestatiebeurs.

Regisseur Studenten Reisrecht (RSR) is de rechtspersoon die de digitale administratie van dit reisproduct voert. Trans Link Systems is de producent van OV-chipkaarten die tevens producten klaarzet op de ophaalautomaten.

Volgens het regeerakkoord van Kabinet-Rutte II zou het vrij-reizen product vanaf 2015 omgezet worden in een kortingproduct. Anders dan de rest van de studiefinanciering zou deze ook verstrekt worden aan MBO-scholieren jonger dan 18 jaar. Deze maatregel is inmiddels van de baan. Het studentenreisproduct blijft bestaan zoals het nu is en wordt uiterlijk 1 januari 2017 uitgebreid tot mbo-studenten beneden de 18 jaar.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Studenten OV Chipkaarten werden begin 2009 verstrekt aan studenten die met de Rotterdamse metro reisden, omdat de OV-chipkaart vanaf 29 januari 2009 verplicht werd gesteld op de metroverbinding. De kaarten waren bedoeld om de poortjes op de metrostations te kunnen openen en nog niet als vervoerbewijs. De OV-studentenkaart en de Studenten OV-chipkaart vormden samen het Studentenreisbewijs.

Per 1 januari 2010 is de geplastificeerde zichtkaart, de OV-studentenkaart, vervangen door de Studenten OV-chipkaart. Een groot deel van de studenten beschikte echter nog niet over een opgeladen OV-chipkaart. Daarom werd er enige tijd een coulance-regeling getroffen bij alle vervoerbedrijven. De papieren OV-Studentenkaart van 2009 zou geldig blijven tot 1 februari 2010, maar dit werd later verlengd tot 16 maart 2010. Enkele studenten kregen als overbrugging een tijdelijke OV-chipkaart die niet op naam stond.

Aan het begin van het studiejaar 2010-2011 bleken 17.500 nieuwe studenten een ondeugdelijke kaart te hebben ontvangen, waarmee bij sommige vervoerbedrijven niet kon worden ingecheckt. Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt maakte op 10 september 2010 bekend dat zij afspraken met de vervoerbedrijven had gemaakt over een restitutieregeling voor studenten met een defecte chipkaart. Gedupeerde studenten konden hun reiskosten declareren bij een internetloket.[2]

Sinds juli 2011 worden er geen aparte Studenten OV-chipkaart meer uitgegeven. Studenten moeten nu zelf een OV-chipkaart naar keuze aanvragen en betalen en opladen met het studentenreisproduct.

Geldigheid[bewerken]

Vervoermiddelen[bewerken]

Het studentenreisproduct is binnen de Nederlandse landsgrenzen geldig in:

In- en uitchecken[bewerken]

Ook een OV-chipkaart met een geldig studentenreisproduct is wettelijk alleen geldig wanneer de OV-chipkaart aan het beginpunt wordt ingecheckt bij de juiste kaartlezer. Niet inchecken kan bij controle een uitstel van betaling opleveren (ritprijs + 35 euro). Conducteurs van de NS geven meestal alleen een waarschuwing wanneer een student heeft verzuimt in te checken tijdens de 'vrij reizen periode'.[3] Een conducteur kan namelijk bij het uitlezen van de OV-chipkaart op de PDA zien of er een geactiveerd studentenreisproduct op de kaart staat.

Uitchecken is ook noodzakelijk, omdat anders de kaart na een aantal onvoltooide transacties geblokkeerd wordt. Een blokkade kan alleen hersteld worden bij een servicepunt van de betreffende vervoerder of men dient een nieuwe OV-chipkaart aan te schaffen.

Voor het studentenreisproduct gelden enkele uitzonderingen waarbij niet in- en uitgecheckt hoeft te worden:

 • ICE indien van of naar het buitenland wordt gereisd. Voor het deel buiten Nederland dient een papieren kaartje te worden gekocht met een toeslagkaartje. De gehele reis niet inchecken omdat er geen OV-chipkaartapparatuur aanwezig is op de stations buiten Nederland. Buiten de periode vrij reizen moet een internationaal kortingskaartje aangeschaft worden voor de hele reis.
 • Op de Friese Waddeneilanden is de OV-chipkaart vanwege het toerisme en de hoge kosten voor weinig bussen niet ingevoerd.
 • Sommige buurtbussen en versterkingsbussen.

In al deze gevallen geldt een gedoogbeleid, de OV-chipkaart dient als zichtkaart en kan wel gecontroleerd worden op geldigheid van het abonnement.

Weekproduct[bewerken]

Dit product biedt vrij reizen, behalve in onderstaande kortingperiodes:

 • weekend (zaterdag 04.00 uur tot maandag 04.00 uur)
 • zomerperiode (ieder jaar van 16 juli 04.00 uur tot 16 augustus 04.00 uur)
 • feestdagen (van 04.00 uur tot 04.00 uur de volgende dag) exclusief Goede Vrijdag

Bij de NS kan 5 minuten voor ingang van de vrij-reizenperiode ingecheckt worden om gratis te kunnen reizen.

De vaste zomerperiode kan nadelig zijn. In 2010 viel 16 juli op de laatste vrijdag voor de vakantie, waardoor studenten met het weekproduct alleen met korting konden reizen. Anderzijds kan het voordelig zijn, omdat het reisproduct al een paar dagen of zelfs weken voordat de schoolvakanties afgelopen zijn weer geldig is.

Weekendproduct[bewerken]

 • vrij reizen van vrijdag 12.00 uur tot maandag 04.00 uur
 • vrij reizen op feestdagen van 04.00 uur tot 04.00 uur de volgende dag, ook op Goede Vrijdag
 • vrij reizen vanaf 12.00 uur op de dag voor Goede Vrijdag en Hemelvaartsdag
 • korting op maandag vanaf 04.00 uur, op dinsdag tot en met donderdag vanaf 09.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.

Feestdagen[bewerken]

Officiële feestdagen in Nederland zijn: nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, paaszondag, paasmaandag, koningsdag, bevrijdingsdag, hemelvaartsdag, eerste pinksterdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag, tweede kerstdag.

Op Goede Vrijdag kan men sinds 2010 ook vrij reizen met een weekabonnement, omdat sommige stages en studies op die dag gewoon doorgaan.

Reizen in de kortingperiode[bewerken]

 • 40% korting op treinreizen en 34% in het stads- en streekvervoer.
 • De korting wordt automatisch verrekend bij het uitchecken.
 • In de trein kan een student tijdens de voordeeluren maximaal drie medereizigers met 40% korting laten reizen (samenreiskorting).
 • 10 euro instaptarief in de trein. 4 euro instaptarief in het stads- en streekvervoer. Het instaptarief is een borg die bij het uitchecken wordt verrekend met de daadwerkelijke ritprijs. Minimale saldo om te kunnen inchecken is 4 euro minder dan het instaptarief, omdat het saldo maximaal 4 euro negatief kan staan.[4][5][6]

Overgang eerste klas[bewerken]

Met het studentenreisproduct is het mogelijk om eerste klas te reizen. Hiervoor kan een Toeslag 2-1 gekocht worden bij de automaat.[7] Afhankelijk van het abonnement is er de keuze uit de varianten Dag, Daluren en Weekenddag.

Buitenland[bewerken]

Het studentenreisproduct is alleen geldig in Nederland, maar het is wel mogelijk om bij verblijf in het buitenland (bijvoorbeeld stage) het product te laten blokkeren en in plaats daarvan een maandelijkse reiskostenvergoeding te krijgen.

Met het studentenreisproduct is het overigens wel mogelijk om zonder bijkomende kosten te reizen naar het Duitse station Leer met Arriva (spoorlijn Nieuweschans - Leer). Op dat station is een OV-chipkaartlezer aanwezig. Arriva beschouwt de stations van Weener en Leer in dit geval als Nederlandse tariefpunten[8][9].

Het studentenreisproduct kan ook gebruikt worden bij een aantal grensoverschrijdende buslijnen. Voorbeelden zijn de Veolia lijnen 34 (Maastricht - Kanne), 87 (Molenbeersel–Weert), 105 (Putte–Bergen op Zoom), 145 (Meersel-Dreef–Breda), 132 (Breda–Baarle–Tilburg), 14 (Knokke–Breskens), 12 (Maldegem–Oostburg) en 6 (Zelzate–Terneuzen). Ook met de Hermes lijnen 472 (Lommel–Eersel) en 476 (Achel–Valkenswaard) is reizen naar het buitenland mogelijk. Op lijn 19 van Veolia (Hulst–Antwerpen–Breda) kan alleen gebruik worden gemaakt van het studentenreispoduct op voorwaarde dat de reiziger niet uitstapt in België.

Uitgestudeerd aanbod[bewerken]

Het uitgestudeerd aanbod is een aanbieding voor afgestudeerden van de Nederlandse Spoorwegen die mede mogelijk gemaakt wordt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het is bedacht door de LSVb. De kaart werd in het begin ook wel Camielkaart genoemd, een verwijzing naar Camiel Eurlings, de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat. Voor het actieplan groei op het spoor [10] reserveerde het Ministerie van Verkeer en Waterstaat 200 miljoen euro, waarvan € 15 miljoen was bestemd voor de kortingskaart voor pas afgestudeerden.

Het aanbod bestond aanvankelijk uit een jaar lang gratis een Voordeelurenabonnement en twee papieren dagkaarten. De dagkaarten zijn per 5 oktober 2012 geschrapt. Sinds 1 januari 2013 krijgt men 50 euro korting op een NS-jaarabonnement naar keuze. Dal Voordeel, de opvolger van het voordeelurenabonnement, kost 50 euro per jaar en kan men dus gratis verkrijgen.[11]

Het aanbod is eenmalig en tot drie maanden na beëindiging van het studentenreisproduct aan te vragen. Wanneer men na de aanvraag toch weer besluit een studie te volgen, dan kan het abonnement niet stopgezet worden en/of voor de tweede maal aangevraagd worden.[12] Het aanbod is niet inwisselbaar voor geld.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties