Studio Ghibli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Studio Ghibli (株式会社スタジオジブリ, Kabushiki-gaisha Sutajio Jiburi) is een Japanse filmstudio die verantwoordelijk is voor een groot aantal anime-films. In tegenstelling tot de meeste andere anime-studio's maakt Studio Ghibli geen televisieseries. Het logo van deze studio is een Totoro met de naam van de studio.

Naam[bewerken]

De naam Ghibli is afgeleid van de bijnaam die de Italianen gaven aan de vliegtuigen waarmee ze in de Tweede Wereldoorlog verkenningsvluchten boven de Sahara uitvoerden. Deze naam is weer afgeleid van de Lybische wind die van zuid naar noord door de woestijn waait, vergelijkbaar met de Sirocco.

Alhoewel het Italiaanse woord wordt uitgesproken met een keelklank /g/ als in het Engelse woord "good", begint de naam van de studio met de Japanse letter /ji/, die wordt uitgesproken als in 'Jim'. Dit is in principe een "foutje" van Hayao Miyazaki die de naam bedacht.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Studio Ghibli is opgericht in 1985 door voormalige leden van Topcraft, aangespoord door het succes van Nausicaa of the Valley of the Wind in 1984. Regisseur Hayao Miyazaki is tevens de belangrijkste regisseur van de studio. Zijn films zijn herkenbaar aan de muziek van Joe Hisaishi.

In 1996 werd er een overeenkomst gesloten met Disney om Studio Ghibli-films wereldwijd uit te brengen. In Japan is de studio ongekend populair en scoort het de ene filmhit na de ander. In Tokio, Japan is er zelfs een heus museum aan het bedrijf geopend, het Ghibli Museum. Buiten Japan heeft Studio Ghibli grote bekendheid opgebouwd vanwege zijn animaties. Internationale bekendheid bij het grote publiek is bereikt in 2003 dankzij de oscar voor Spirited Away, in de categorie "Beste Animatiefilm".

Studio Ghibli producties[bewerken]

Medewerkers[bewerken]

De twee bekendste regisseurs van Studio Ghibli zijn Hayao Miyazaki en Isao Takahata. De bekendste producer is Toshio Suzuki.

Grave & Totoro[bewerken]

Grave of the Fireflies en My Neighbor Totoro werden tegelijk geproduceerd. De eerste onder leiding van Isao Takahata en de tweede onder leiding van Hayao Miyazaki. Beide films kwamen tegelijk uit en Grave of the Fireflies liep niet bijzonder goed. Nu, bijna twintig jaar na de release van Grave, is het een van de meest beroemde en erkende producties die Ghibli heeft voortgebracht.[bron?]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. The birth of Studio Ghibli, korte documentaire als extra op de DVD van Nausicaä of the Valley of the Wind van de Ghibli collectie.