Stuk!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stuk!
Stuk!
Tagline Don’t miss the signals
Alternatieve titel(s) Stukgepest (werktitel)
Regie Steven de Jong
Scenario Judith Visser (boek)
Dick van den Heuvel, Steven de Jong (script)[1]
Hoofdrollen Jackie van Parijs
Elodie Hooftman
Leo de Jong
Sanneke Bos
Pleuni Touw
Ilyas Incesulu
Yolanthe Sneijder-Cabau[2]
Rense Westra
Yldau de Boer
Muziek Ronald Schilperoort (componist)
Iris Kroes (titelsong)
Montage Ot Louw
Cinematografie Edwin Donders
Productiebedrijf Steven de Jong Producties
Distributie Mountain Road, Just Brigde
Première Vlag van Nederland 11 juni 2014
Genre Thriller
Speelduur 110 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Stuk! is een Nederlandse speelfilm van filmregisseur Steven de Jong, gebaseerd op een gelijknamig boek van Judith Visser.[1] De film werd in de herfst van 2013 opgenomen.[3] Het scenario schreef De Jong samen met Dick van den Heuvel.[1]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Elizabeth (Lizzy) (18) staat elke dag met tegenzin op, ervan fantaserend dat ze wakker is geworden naast Alec, een jongen van haar school. In werkelijkheid heeft hij een relatie met de slanke Riley en heeft hij amper tot geen contact met haar. Elizabeth zelf is mollig. Dat gegeven wordt haar iedere dag zo hatelijk mogelijk ingewreven door haar klasgenoot Sabina. Zij en haar vrienden Jeremy en Sebastiaan laten geen dag voorbijgaan zonder Elizabeth zowel verbaal als fysiek te belagen. Dit uit zich in scheldpartijen en beledigingen, maar ook in kapotgesneden fietsbanden, opengeknipte kleren, vernederingen, op haar lijf uitgedrukte sigaretten en een poging tot verkrachting op het toilet.

Elizabeth voelt zich thuis ook niet gelukkig. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader woont inmiddels in de Verenigde Staten met zijn nieuwe partner. Haar moeder is zelden thuis omdat ze overdag werkt en 's avonds altijd wel ergens heen moet. Broers of zussen heeft Elizabeth niet. Haar avondeten bestaat dan ook vaker wel dan niet uit een bestelde pizza, waar haar moeder geld voor achterlaat. Over de pesterijen op school, vertelt ze haar moeder niets.

Elizabeth gaat om met haar situatie door zich tegoed te doen aan chips en snoep, zichzelf te snijden en zich meer en meer terug te trekken in fantasieën. Nadat een onderzoek naar de moord op een meisje in haar woonplaats in het nieuws komt en ze bij toeval naast Riley in een bushokje plaatsneemt, krijgt Elizabeth een idee. In haar beleving acht ze het goed mogelijk dat ze langzaam maar zeker Rileys plaats in kan nemen als ze haar laat verdwijnen. Hun leraar Michael de Boer vermoedt wel dat er iets speelt onder zijn leerlingen, maar heeft net iets meer aandacht voor de aanwezigheid van rechercheur Saar Beerman in het plaatsje.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd in de periode november-december 2013 opgenomen in Rotterdam, Sneek en Morra. Iris Kroes maakte de titelsong Look Up Lizzy.[4] Ilyas Incesulu, die Jeremy speelt in de film, maakte met zijn groep (Ily & Rikardo, Steazzy) het nummer onder de aftiteling.[5]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Judith Visser, schrijfster van het gelijknamige boek, heeft een cameo in de film.[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]