Sturmtiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Duitse Sturmtiger in Amerikaanse handen.

De Sturmtiger (in het Nederlands stormtijger) was een Duitse tank waarop een mortier, eerder bedoeld voor de montage op een U-boot, gemonteerd werd bovenop een Panzer VI (Tiger I) onderstel. gedurende de Tweede Wereldoorlog. Een prototype werd op 20 oktober 1943 voorgesteld aan Adolf Hitler en het eerste voertuig werd in 1944 aan de troepen geleverd. Gedurende de oorlog werden slechts 18 Sturmtigers gebouwd. Deze werden voornamelijk in kleine eenheden ingezet. De Sturmtiger kon vanuit zijn korte loop (2,05 m) een granaat met een lengte van 148,5 cm afvuren over een afstand van ongeveer 5,5 km. Bij het afvuren van de granaat ontstond zo'n grote terugslag dat deze terugslaggassen via boorgaten rond de vuurmond afgeleid moesten worden.

De Sturmtiger had vooral een moreel effect, daar de tank te leiden had van een beperkte bewegelijkheid en naar het einde van de oorlog toe (zoals alle anderen tankeenheden) een gebrek aan brandstof.

Een goed onderhouden exemplaar staat vandaag nog in het Deutsches Panzermuseum Munster. Een ander exemplaar wordt tentoongesteld in het Tankmuseum van het Rode Leger in Kubinka.