Subaru SVX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Subaru SVX
Subaru SVX
Bedrijf FHI
Vlag van Japan Japan
Merk Subaru
Type SVX
Productiejaren 1991-1997
Productieaantal ± 24.379
Klasse GT
Koetswerkstijl
Voorganger XT
Opvolger Geen
Verwant
Soortgelijk
Ontwerper Giorgetto Giugiaro
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Subaru SVX is een in 1991 gepresenteerd model van Subaru, en de opvolger van de weinig succesvolle Subaru XT(6). Kenmerkend was het bijzondere ontwerp en de 3.3-liter zescilinder boxermotor (die nooit in enig ander Subaru-model is geleverd), in combinatie met de standaard vierwielaandrijving. Het ontwerp is van Giorgetto Giugiaro van ItalDesign. Vanwege gebrek aan succes is het model niet opgevolgd door een nieuw coupémodel. De snellere zescilinderuitvoeringen van de Subaru Legacy (bijvoorbeeld de 3.0R) werden geacht de doelgroep van de SVX te bedienen.

Vanaf modeljaar 1994 leverde Subaru een gerestylde versie: deze facelift versie had o.a. een verbeterde automatische transmissie en is in de meeste kleuren herkenbaar aan het feit dat het dak en kofferbakdeksel in de carosseriekleur zijn gespoten (in plaats van zwart).

Momenteel is de SVX een vrij exclusieve verschijning in Nederland en België. Tenminste 39 (maar waarschijnlijk 42) exemplaren zijn nieuw, en tenminste 42 door import, op Nederlands kenteken gezet.[1] Op 1 na alle origineel Nederlandse exemplaren zijn pre-facelift versie, ook al zijn meerdere daarvan pas in de jaren na de introductie van de facelift voor het eerst te naam gesteld.[2][3]

De SVX is ook alleen geleverd met automaat, er was nooit af-fabriek een handbak leverbaar. Er zijn wel mensen die achteraf de automaatbak wisselen door een handbak, maar in Nederland is dat niet gebruikelijk: slechts van 2 van de exemplaren die anno 2023 op Nederlands kenteken staan is bekend dat ze een handbak hebben.[4]

De SVX werd in andere landen in meerdere varianten geleverd met verschillende uitrustingsniveaus. In Nederland werd alleen de versie met vierwielaandrijving geleverd en met veel zaken standaard die elders opties waren. Bij introductie waren de enige resterende opties leren stoelbekleding (standaard was Alcantara) en leren stuur (standaard was kunststof), een achterspoiler, en een bestuurdersairbag.

Zeer kenmerkend voor het design van de auto zijn de zijruiten, waarvan alleen het onderste gedeelte open kan.

Zie de categorie Subaru SVX van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.