Suchomimus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Suchomimus tenerensis
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Sketch suchomimus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Familie: Spinosauridae
Onderfamilie: Baryonychinae
Geslacht: Suchomimus
Soort
Suchomimus tenerensis
Afbeeldingen Suchomimus tenerensis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Suchomimus tenerensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Suchomimus tenerensis is een theropode dinosauriër behorend tot de groep van de Spinosauridae die tijdens het Krijt (Aptien) leefde in Afrika.

Het fossiel is in 1998 benoemd en beschreven door Paul Sereno op basis van een aantal in 1997 gevonden fragmentarische skeletten waardoor in totaal ongeveer twee derde van het dier bekend is. Het holotype is MNN GDF500. De geslachtsnaam, "krokodilnabootser", verwijst naar de krokodilachtige snuit die alle bekende spinosauriden hadden; de soortaanduiding naar de Ténéréwoestijn in Niger.

Het is mogelijk dat Suchomimus een jonger synoniem is van de iets eerder benoemde Cristatusaurus uit dezelfde formatie, die ervan slechts verschilt in de grootte van de tandkassen, iets wat een simpel gevolg kan zijn van individuele variatie.

Suchomimus had een zeer lange en smalle snuit met kegelvormige tanden. Hij werd ongeveer elf meter lang en had een rughoogte van zo'n drie meter; de rug werd misschien bekroond door een kort zeil. De armen waren robuust en droegen een forse duimklauw. Suchomimus leefde volgens een geopperd scenario over zijn levenswijze bij zee. Zijn dieet bestond dan uit aangespoelde ammonieten en vissen. Ook pakte hij pterosauriërs — een pterosauriërfossiel is gevonden met een tand van vermoedelijk Suchomimus er nog in — en wellicht zelfs op het land uitrustende plesiosauriërs. Ook trok hij misschien de zee in om vissen te vangen en andere dieren. Er bestaat overigens slechts zeer indirect bewijs voor deze hypothese.

Suchomimus werd door Sereno in de Spinosauridae geplaatst. Tot deze groep horen ook Baryonyx walkeri en de bekende Spinosaurus. Suchomimus is vermoedelijk een lid van de klade Baryonychinae.

Model van het skelet