Suffolk Punch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Suffolk Punch
Tweespan voor een ploeg
Basisinformatie
Ras koudbloed
Type trekpaard
Herkomst Suffolk
Ontstaan in 1768
Gebruik landbouw, bosbouw
Bijzonderheden zeer sterk
Eigenschappen
Stokmaat 165 – 178 cm
Hoeven groot
Kleuren vos
Aftekeningen kleine bles, witte voeten
Behang niet overmatig
Karakter geduldig, gehoorzaam
Fokkerij
Afgeleid ras Jutlander
Stamboek Suffolk Horse Society
Website suffolkhorsesociety
Lijst van paardenrassen
Profiel van een Suffolk Punch

De Suffolk Punch is een paardenras van sterke trekpaarden afkomstig uit de omgeving van Suffolk en Norfolk in Groot-Brittannië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het type werd al in de eerste helft van de 16e eeuw voor het eerst beschreven. Ondanks kruising met de norfolkdraver en incidentele veredeling met de Engelse volbloed bleef het een koudbloedras. Alle huidige exemplaren van het ras gaan terug op de hengst Ufford, die geboren werd in 1768. De Suffolk Horse Society werd opgericht in 1877. Historische namen zijn ook Suffolk Horse en Suffolk Sorrel. Na een hevige inzinking van het aantal exemplaren in het midden van de 20e eeuw door de landbouwmechanisatie beleefde het nog steeds zeldzame huisdierras recentelijk een lichte opkomst. Het Amerikaanse stamboek opende in 1907. In Engeland zijn zo'n kleine 150 exemplaren geregistreerd tegen circa duizend in de Verenigde Staten.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De stokmaat van dit trekpaard ligt tussen de 165 en 178 centimeter. Het ras komt uitsluitend voor in de vachtkleur vos (zweetvos). Het Engelse stamboek noemt deze kleur volgens een traditionele spelwijze chesnut (in plaats van: chestnut). Het profiel toont een lichte ramsneus. De hals is krachtig en gebogen en gaat over in een vlakke schoft. De romp is lang en rond en gaat over in een zeer krachtige achterhand. De benen zijn robuust met stevige hoeven. De gangen zijn energiek met vooral een ruime draf.

Karakter en vitaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Paarden van dit ras gelden als gehoorzaam en gemakkelijk in de omgang. De paarden zijn vroegrijp en sober en kunnen een hoge leeftijd bereiken. Genetisch onderzoek toonde nauwe verwantschap met de dalespony, de fellpony en de haflinger.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De paarden worden vooral gebruikt als trekpaarden in de landbouw en als sleeppaarden in de bosbouw. In het verleden werkten ze ook als cavaleriepaarden voor het transport van geschut en als tuigpaarden voor omnibussen en paardentrams. Rond 1900 werden ze naar vele landen geëxporteerd als werkpaarden en als fokmateriaal. Het ras was rond 1860 van grote invloed op het ontstaan van de Jutlander in Denemarken.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Suffolk Punch.