Suge Knight

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Suge Knight

Marion (Suge) Knight (Compton (Californië), 19 april 1965) is een Amerikaanse muziekproducent. Hij is de oprichter van het beroemde rap platenlabel Death Row Records, dat hij in 1991 had opgericht samen met Dr. Dre. Death Row Records heeft in het verleden meer dan 50 miljoen platen verkocht en is één van de bekendste rap/hiphop platenlabels. Er gaan geruchten dat Suge Knight lid is van een bekende bende uit Los Angeles, een Bloodsbende genaamd de Mob Piru.

Death Row Records[bewerken]

Dr. Dre wilde zowel de groep N.W.A als hun label Ruthless Records verlaten, dat gerund werd door Eazy-E, een ander lid van N.W.A. Suge Knight onderhandelde met N.W.A's manager Jerry Heller om het contract van Dre te laten ontbinden, vermoedelijk op gewelddadige wijze. In 1991 richtte Dre uiteindelijk Death Row Records op samen met Knight.

Death Row Records heeft in het verleden meer dan 50 miljoen platen verkocht en is één van de bekendste rap/hiphop platenlabels. Het label bezat veel bekende rappers van de Amerikaanse westkust, waaronder Dr. Dre, 2Pac, Snoop Dogg, MC Hammer, Nate Dogg en Tha Dogg Pound. Death Row Records domineerde de rap grafieken na Dr. Dre's doorbraak album The Chronic in 1992. Op 7 september 1996 wordt 2Pac neergeschoten in de auto naast Suge Knight, in Las Vegas. Suge Knight beweerde één keer in zijn hoofd te zijn geraakt, maar werd alleen geschampt door een stuk glas. Hij overleefde de aanslag wel. Voor de schietpartij waren Suge Knight en Tupac betrokken geweest bij een mishandeling. Zij kwamen Orlando Anderson tegen, een South Side Compton Crip. De bittere vijand van Suge Knight's Mob Piru. Voor deze mishandeling kreeg Suge Knight een gevangenisstraf van 9 jaar. De aanslag op Tupac en Suge Knight is nooit opgelost. Death Row was het toonaangevende rap-label, maar na het verlies van 2Pac begon het achteruit te gaan. Veel rappers gingen weg van dit label, omdat het steeds meer geassocieerd werd met geweld. Het ging slechter en slechter met Death Row Records en uiteindelijk, in 2006, werd Death Row Records officieel failliet verklaard. Dat kwam doordat de vrouw van "Harry O", de "financiële hulp" van Death Row, Death Row aanklaagde voor 100 miljoen. Daardoor raakte Death Row failliet.

De relatie met Dr. Dre[bewerken]

Na jarenlang te hebben samengewerkt, verliet Dr. Dre het label wegens een conflict dat uitliep tot gewelddadig gedrag. De twee hebben sindsdien een grote hekel aan elkaar gekregen. De man die Dr. Dre aanviel tijdens de Vibe Awards in 2004, bleek in opdracht van Suge Knight te hebben gehandeld[1]. De aanval was mislukt doordat de rapper Young Buck de man op tijd zag, en deze neerstak met een vork.

Suge Knight werd op zijn beurt ook beschoten. Tijdens een afterparty in Miami die georganiseerd werd door Kanye West, kreeg hij een kogel in zijn been. De daders zijn tot nu toe onbekend.

Op 10 mei 2008 is Suge Knight tijdens een ruzie buiten westen geslagen, doordat een nog onbekende man hem van achteren op het hoofd heeft geslagen. Het zou om een geldkwestie gaan maar dat werd niet bevestigd, omdat Suge Knight niet mee wilde werken met de politie.

Externe link[bewerken]

Noot