Suhrkamp Verlag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Suhrkamp Verlag is een Duitse uitgeverij.

Historiek[bewerken]

Suhrkamp verlag werd opgericht in 1950 en is in het algemeen erkend als een van de toonaangevende Europese uitgevers van literatuur. In januari 2010 is het hoofdkantoor van het bedrijf verhuisd van Frankfurt am Main naar Berlijn. In 1981 werd het Insel Verlag een onderdeel van het Suhrkamp Verlag.

Het bedrijf werd opgericht door Peter Suhrkamp , die ook het vermaarde S. Fischer Verlag in 1936 had opgericht. Suhrkamp werd gearresteerd door de Gestapo in 1944, maar overleefde het concentratiekamp . Na een suggestie van Hermann Hesse , verliet hij uitgeverij Fischer, na de oprichting van zijn eigen uitgeverij in 1950. Een meerderheid van de schrijvers van Fischer Verlag volgde hem. Onder de eerste auteurs waarvan hij werk publiceerde, waren, Rudolf Alexander Schröder, Hermann Kasack, T.S. Eliot, George Bernard Shaw en Bertolt Brecht. Heden geven zij ook werk uit van de Nederlandse auteurs: Gerbrand Bakker, Harry Mulisch, Cees Nooteboom en A.F.Th. van der Heijden.


Siegfried Unseld trad toe tot de onderneming in 1952, en werd mede-eigenaar in 1957, en de uitgever na de dood van Suhrkamp in 1959. Hij leidde Suhrkamp Verlag tot zijn eigen dood in 2002. Na de dood van Unseld, is de leiding van de uitgeverij in handen van zijn weduwe Ulla Berkéwicz. Suhrkamp Verlag telt 140 medewerkers en heeft een jaaromzet van ongeveer 40 miljoen euro .

Bron[bewerken]

  • Artikel in Duitstalige Wikipedia