Suikerdiefje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Suikerdiefje
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Bananaquits.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Coerebidae
Geslacht: Coereba
Soort
Coereba flaveola
Linnaeus, 1758
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Het suikerdiefje (Coereba flaveola) is een zangvogel uit de familie Coerebidae met slechts 1 soort.

Kenmerken[bewerken]

Beide geslachten hebben een zwarte kruin, een witte wenkbrauwstreep en een felgele borst en buik. De kin is lichtgrijs. De bovendelen zijn zwartgrijs. De lichaamslengte bedraagt 11 cm.

Leefwijze[bewerken]

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit nectar en om deze te bereiken, prikt hij een gaatje in de bloemkelk. De meeste vogels bestuiven tevens de bloem, maar deze niet, vandaar de naam. Ook vruchten worden gegeten. Suikerdiefjes leven meestal solitair, ze zwermen wel in groepen, maar alleen op plaatsen waar voedsel te vinden is.

Voortplanting[bewerken]

Beide ouders bouwen samen een nestje van grassen en bladeren, dat de vorm heeft van een horizontale cilinder. De binnenkant wordt bekleed met allerhande fijn materiaal. Na goedkeuring van het nest door het vrouwtje wordt er gepaard en zal deze zich in het nest terugtrekken. Het nest en het vrouwtje worden tijdens de nestbouw bewaakt en fel verdedigd door het mannetje en deze blijft zo veel mogelijk vlakbij het nest. Na de legging mag moeder het echter zelf uitzoeken, met de verzorging verder bemoeit hij zich nauwelijks. De jongen worden grootgebracht met nectar en kleine insecten. Suikerdiefjes kunnen wel 4 nesten achter elkaar grootbrengen zolang de omstandigheden gunstig zijn (vochtig genoeg).

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze vogel komt voor in het noorden en oosten van Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. De vogel komt algemeen voor in het noorden, terwijl hij dieper in het oerwoud schaarser is.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties