Sulu-vlagstaartpapegaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sulu-vlagstaartpapegaai
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
PrioniturusVerticalisKeulemans.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht: Prioniturus (Vlagstaartpapegaaien)
Soort
Prioniturus verticalis
Sharpe, 1893
Sulu-vlagstaartpapegaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Sulu-vlagstaartpapegaai (Prioniturus verticalis) is een papegaai die alleen voorkomt op de Sulu-eilanden in het zuiden van de Filipijnen.

Algemeen[bewerken]

De Sulu-vlagstaartpapegaai is de grootste vlagstaartpapegaai in de Filipijnen. Het mannetje en het vrouwtje verschillen enigszins van elkaar. Het voorhoofd, de nek en de zijkanten van de kop van het mannetje zijn helder blauwgroen. De kruin is blauw met een kleine rode plek in het midden. De hals en onderkant is geelgroen. De rug, stuit, vleugels en de staartveren zijn groen. De middelste staartpennen hebben een verlengde schaft en hebben aan het eind een soort zwarte vlag. De buitenste staartpennen zijn donkergroen en het onderste deel is turquoise blauw. De hand- en armpennen (van de vleugel) zijn kobaltgroen met groene randen. Het vrouwtje heeft geen blauwe kruin met rode plek. Tevens is de kop groener. Een juveniel lijkt sterk op een vrouwtje maar heeft geen of korte staartvlag. De snavel van de Sulu-vlagstaartpapegaai is vaalblauw, de ogen vaalgeel tot bruin en de poten zijn grijs.

Deze soort wordt, exclusief de 50 tot 60 centimeter lange staartveren, 28 centimeter en heeft een vleugellengte van 18 centimeter.

Ondersoorten, verspreiding en leefgebied[bewerken]

Van de Sulu-vlagstaartpapegaai zijn geen verschillende ondersoorten bekend. De soort is te vinden op de eilanden Bongao, Manuk Manka, Sibutu, Tawi-Tawi en Tumindao die deel uitmaken van de Sulu-eilanden. Daar komen ze voor in bossen, mangroven en bosranden.

Voortplanting[bewerken]

Over de voortplanting van de Sulu-vlagstaartpapegaai is niet veel bekend. Er is een nest waargenomen in een holle palmboom met een afgebroken top.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Kennedy, R.S., Gonzales P.C., Dickinson E.C., Miranda, Jr, H.C., Fisher T.H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.