Super audio compact disc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De werking van een hybride super audio cd

Sacd is de afkorting voor super audio cd. Deze 'super audio' compact disc is een optische alleen-lezen-schijf voor de digitale opslag van geluid ontwikkeld door Philips en Sony. De eerste sacd-speler werd in 1999 geïntroduceerd. De wijze waarop de audiosignalen worden gecodeerd noemt men direct stream digital, een 1 bits-audioformaat met een bemonsteringsfrequentie van 2,8224 MHz.

De gegevens worden op discs van 4,7 GB geschreven, hetzelfde type schijf dat voor dvd-video wordt gebruikt.

De sacd leent zich in het bijzonder voor multi-channel- of surround-sound-opnamen (5.1) van zeer hoge kwaliteit (state-of-the art), en bevat afzonderlijke signalen per geluidskanaal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dolby digital waarbij er één signaal is waarin alle geluidskanalen samengevoegd zijn.

Binnen de sacd-standaard zijn er 3 typen:

  • De enkellaags-sacd, met alleen het DSD-signaal, met plaats voor 4,7 GB aan gegevens,
  • De dubbellaags-sacd, die meer gegevens kan opslaan (ongeveer 8,5 GB),
  • De hybride enkellaags-sacd. Deze combineert een sacd-laag van 4,7 GB met een laag van een gewone audio-cd (PCM). De hybride sacd kan daardoor ook afgespeeld worden op gewone cd-spelers.

De laser van een sacd-speler stelt zich scherp op een andere afspeel-laag. De golflengte van de laser voor de sacd-laag is anders dan die voor de cd-laag.

Om de ruimte en bandbreedte (2,8 Mbit/s per kanaal) van DSD te beperken wordt een verliesloze compressietechniek gebruikt genaamd direct stream transfer (DST). DST is standaard voor meerkanaals muziek en optioneel voor stereo. Er wordt gecomprimeerd met een factor 2 à 3, wat resulteert in een disc die ongeveer 80 minuten van zowel stereogeluid als 5.1-surround sound kan bevatten.

De sacd heeft dezelfde vorm en grootte als de cd, maar verschilt in afspeelmethodes, audiokwaliteit en opslaggeheugen. Cd's zijn gebaseerd op de PCM-techniek, met een bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz en 16 bit-resolutie. Bij sacd wordt het DSD-proces gebruikt (zie eerder.) Afspelen als cd heeft een theoretisch hoogste frequentie van 22 kHz en een dynamisch bereik van 96 dB. Bij sacd ligt deze frequentie theoretisch boven de 100 kHz met een dynamisch bereik van 120 dB.

Super Audio CD's die in Europa op de markt komen zijn meestal hybride. Dit betekent dat ze ook op een normale CD-speler in stereo kunnen worden afgespeeld, echter zonder de hoge geluidskwaliteit. [1]

Bronnen, noten en/of referenties