Superbit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Superbit is een merknaam voor video-dvd's met een hogere kwaliteit dan "gewone" dvd's. Ook de audiokwaliteit werd verbeterd door het verplicht toevoegen van Dolby Digital en DTS 5.1 surround geluidssporen.

De Superbit-serie startte in oktober 2001 met vijf titels. Dit waren The Fifth Element, Crouching Tiger, Hidden Dragon, Air Force One, Desperado en Johnny Mnemonic.[1] Alleen films uitgegeven door "Columbia TriStar Home Video", een onderdeel van Sony, waren beschikbaar in Superbit.

Om alle ruimte te benutten voor de hogere kwaliteit bevatten Superbit-dvd's statische menu's, minder of geen extra- of bonusmateriaal, zoals interviews en weggelaten scènes.

Superbit-dvd's kunnen door gewone dvd-spelers afgespeeld worden maar zijn MPEG-gecomprimeerd met een bitsnelheid die, volgens Sony, ongeveer 1,5 keer zo hoog is als voor standaard dvd's (6 Mbit tegen 4 Mbit). Dit zorgt voor een hogere kwaliteit, meer detail en minder compressieartefacten, dat vooral op betere thuisbioscoop-installaties zichtbaar is.

Sony's "Superbit Collection" heeft relatief weinig titels, en begin 2007 stopte Sony Pictures Home Entertainment met het uitbrengen van Superbit DVD's om vervolgens de nieuwe Blu-ray-schijven te promoten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]