Susan Brown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaar over de Amerikaanse actrice, voor de Britse actrice zie Susan Brown
Susan Brown
Susan Brown
Algemene informatie
Geboren 4 mei 1932
San Francisco
Overleden 31 augustus 2018
Los Angeles
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 19552004
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Susan Brown (San Francisco, 4 mei 1932Los Angeles, 31 augustus 2018) was een Amerikaanse actrice.

Brown is vooral bekend van haar rollen in soaps en andere televisieseries, maar speelde ook in films en op het toneel, waaronder op Broadway.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Brown is begonnen met acteren in 1955 met de film Artists and Models. Hierna heeft ze nog meerdere rollen gespeeld in tv-series en films zoals Dr. Kildare (1963-1964), Death Valley Days (1967-1970), de detectiveserie Murder, She Wrote (1986) en Santa Barbara (1988). Zij heeft twee keer een voormalige First lady van de Verenigde Staten gespeeld, namelijk Nancy Reagan en Pat Nixon.

Browns bekendste rol was waarschijnlijk in de ziekenhuissoap General Hospital waarin zij vanaf 1977 speelde. In 1979 werd zij voor haar rol als dr. Gail Anderson (later Gail Baldwin) in deze serie genomineerd voor een Daytime Emmy Award (een Emmy voor overdag uitgezonden televisie), in de categorie Beste actrice in een bijrol in een dagelijkse dramaserie. Nadat ze in 1985 stopte als vast lid van de cast, kwam ze nog regelmatig terug voor losse afleveringen. Van 1992 tot 2002 trad ze weer vaker op in deze serie. Ook speelde ze in dezelfde rol in Port Charles, een spin-off van General Hospital.

Brown woonde in Los Angeles. Naast haar acteerloopbaan had ze een eigen bedrijf als interieurarchitect. In die hoedanigheid bleef ze haar vrienden uit de soap- en filmwereld en andere Hollywoodsterren adviseren, ook nadat ze was gestopt met acteren. In 2004 kwam ze voor het laatst eenmalig terug in de serie General Hospital.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastrollen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]