Suze-la-Rousse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Suze-la-Rousse
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Suze-la-Rousse (Frankrijk)
Suze-la-Rousse
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Drôme (26)
Arrondissement Nyons
Kanton Le Tricastin
Coördinaten 44° 17′ NB, 4° 51′ OL
Algemeen
Oppervlakte 30,6 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
2.096[1]
(68 inw./km²)
Hoogte 65 - 141 m
Overig
Postcode 26790
INSEE-code 26345
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Suze-la-Rousse is een gemeente in het Franse departement Drôme (regio Auvergne-Rhône-Alpes). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Nyons. Suze-la-Rousse telde op 1 januari 2021 2.096[1] inwoners.

Suze-la-Rousse ligt in het hart van de wijngaarden van de Rhônevallei, op 10 km ten zuidoosten van Saint-Paul-Trois-Châteaux en 18 km ten noorden van Orange. Het ligt aan de linkeroever van de rivier de Lez en vanuit het dorp heeft men een duidelijk uitzicht op de Mont Ventoux, het Lance-gebergte en de uitlopers van de Dauphiné-Alpen. De naburige plaatsen zijn Bollène, Rochegude, Tulette, Sainte-Cécile-les-Vignes, Bouchet, La Baume-de-Transit, Solérieux en Saint-Restitut.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Middeleeuwen was Suze-la-Rousse de belangrijkste stad van de historische regio Tricastin, voormalig woongebied van de Tricastini. Het kasteel van Suze werd in de 12e eeuw gebouwd door de prinsen van Orange op de plaats van een jachtslot dat Karel de Grote aan zijn neef Willem met de Hoorn schonk. Met zijn versterkte middeleeuwse muren domineerde dit fort de omgeving en garandeerde het de bewoners een perfecte veiligheid. Tijdens de renaissance maakten de prinsen van Orange er hun buitenverblijf van.

Aan de voet van het kasteel bevindt zich de Université du vin, een instelling bestuurd door de conseil général de la Drôme, gevestigd in Valence. De faciliteit, met zijn laboratoria en proeflokalen, is uniek in Europa en biedt cursussen in oenologie, marketing en management voor de wijnindustrie.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Suze-la-Rousse bedraagt 30,6 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid is 70 inwoners per km² (per 1 januari 2019).

Kaart van de gemeente met belangrijkste infrastructuur, bodemgebruik en omliggende gemeenten

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Suze-la-Rousse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.