Symfonie nr. 2 (Hovhaness)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Symfonie nr. 2
Mysterious Mountain
Componist Alan Hovhaness
Soort compositie symfonie
Gecomponeerd voor symfonieorkest
Opusnummer 132
Compositiedatum 1955
Première 31 oktober 1955
Duur 16 minuten
Vorige werk opus 131: The Brightness of our Noon
Volgende werk opus 133: The World beneath the Sea
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Alan Hovhaness voltooide zijn Symfonie nr. 2 opus 13 Mysterious Mountain in 1955 .

Leopold Stokowski had bij de componist een verzoek ingediend voor een werk, dat zou resulteren in deze twee symfonie. De beroemde dirigent gaf de eerste uitvoering op 31 oktober 1955 tijdens zijn eerste optreden met het Houston Symphony Orchestra. In eerste instantie leverde Hovhaness een fanfare maar Stokowski had iets groters op het oog. Zo werd To a Mysterious Mountain <Symfonie nr. 2 Mysterious Mountain>. De componist bedoelde daarbij geen specifieke berg, maar gaf uiting aan zijn gevoel bij het zien van welke berg dan ook. Dat gevoel zal waarschijnlijk te maken hebben met de afkomst van de componist; deels Armeens, deels Schots. De première die uitgezonden werd via de radio zorgde er direct voor dat niet alleen het publiek maar ook de musici warm liepen voor dit werk. De plaatopname die Fritz Reiner met "zijn" Chicago Symphony Orchestra maakte zorgde voor een verdere verspreiding van het werk.

Qua publicatie is het dan wel symfonie nr. 2; qua volgorde van componeren was het zijn achtste. Tussen het jaar van componeren van zijn eerste en deze zat bijna twintig jaar, waarin Hovhaness 6 anderen componeerde. Het verhaal gaat dat de bijtitel ook op verzoek van de dirigent is gegeven; een aanvulling op dat verhaal is dat het opusnummer ook zo maar uit de lucht is gegrepen. Hovhaness was nogal slordig met zijn opusnummers. Hovhaness gaf op hoeveel stukken hij dacht gecomponeerd te hebben. Het stuk werd onverwachts populair en dat zorgde ervoor dat de opuslijst van de componist niet geheel chronologisch verloopt.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

De muziek geeft wel een berg of bergketen weer, met haar crescendos en decrescendos en haar lange muzikale zinnen. De symfonie bestaat uit drie delen, die elk rond de 5 minuten duren:

  1. Andante con moto
  2. Double fugue (moderato maestoso, allegro vivo)
  3. Andante espressivo

De muziek is gecomponeerd in de Oosters kerktoonladdersystemen, een stijl die Hovhaness meestentijds gebruikte. De melodievormen zijn daarentegen meestentijds Westers te noemen. In deel 1 bestaat de belangrijkste melodie uit een hymne, deel 2 is een dubbelfuga en deel 3 gaat terug naar de hymne, die wordt onderbroken door een dertientellige raga om vervolgens af te sluiten met de hymne.

Het succes van deze nummer 2 gaf Hovhaness goede moed voor nummer 3.

Orkestratie[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • de Delos compact disc
  • Alanhovhaness.com