T.B. Joshua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Warning icon.svg De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.

T.B. Joshua, volledige naam Temitope Balogun Joshua, (Arigidi, Ikare-Akoko (Ondo), 12 juni 1963) is een Nigeriaanse christelijke gebedsgenezer.

In de jaren negentig kreeg hij in binnen- en buitenland grote bekendheid door de vele, soms spectaculaire, genezingen tijdens zijn diensten in zijn thuiskerk, The Synagogue, Church of All Nations in Lagos. In Nederland werd hij onder meer bekend door EO-uitzendingen, lezingen en publicaties van de orthodox-protestantse schrijver en spreker Willem Ouweneel. Diens dochter en schoonzoon, Josien en Hans Baksteen, zijn naast het organiseren van reizen naar Lagos bezig geweest met het opzetten van een Nederlandse vestiging van Joshua's kerk, de Synagogue Fellowship Nederland; in september 2006 werden de plannen echter stopgezet.[1]

Joshua zelf, op de website van The Synagogue aangeduid als profeet, verklaart alleen maar in naam van Jezus diens opdracht om "het evangelie te verkondigen en demonen uit te werpen en zieken te genezen" uit te voeren. Vanuit de hele wereld komen tegenwoordig zieken en nieuwsgierigen naar hem toe. Er zijn velen die hem een 'man Gods' noemen. Er is echter ook groeiende kritiek die terug te voeren is op zijn huidige autoritaire en geen tegenspraak duldende wijze van bediening die velen doet twijfelen aan zijn oprechtheid, waardoor hij voor sommigen zelfs de verdenking op zich laadt een 'valse profeet' te zijn.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties