TUI Airlines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

TUI Airlines (voorheen TUIfly) is de alliantie van de acht luchtvaartmaatschappijen van TUI AG en vormt met meer dan honderd toestellen de grootste vakantievloot van Europa en het is de nummer vijf in de ranglijst van grootste Europese luchtvaartmaatschappijen. Het is een onderdeel van de TUI Groep, de grootste toerismegroep van Europa. Ze voeren vaste lijndiensten en chartervluchten uit naar meer dan 150 bestemmingen vanaf 60 luchthavens in negen Europese landen.

TUI Airlines groepeert ArkeFly (Nederland), Corsair International (Frankrijk), TUIfly (Duitsland), Jetairfly (België), Thomsonfly (Verenigd Koninkrijk) en TUIfly Nordic (Zweden).

Sinds maart 2006 is ook de Marokkaanse Low-fare luchtvaartmaatschappij Jet4you aangesloten bij TUIfly, de eerste buiten Europa. TUI AG is de hoofdaandeelhouder van deze maatschappij.

Geschiedenis[bewerken]

De naam en alliantie werden opgericht in november 2005 ten gevolge van de nieuwe marketingstrategie van de groep die al zijn luchtvaartactiviteiten wilde onderbrengen onder dezelfde merknaam: TUIfly. Dit heeft als gevolg dat alle TUI Airlines hernoemd werden, waarbij de naam van de belangrijkste touroperator waarvoor ze vliegen of de naam die het meest bekend is op de lokale markt wordt gebruikt. Al de maatschappijen met uitzondering van HLX.com krijgen de extensie ‘-fly’ achter hun naam. Al de toestellen (uitgezonderd die van HLX) zijn herkenbaar aan de lichtblauwe romp en het rode TUI logo op de staart.

In januari 2007 besloot TUI om al de maatschappijen van de groep geleidelijk te hernoemen onder dezelfde naam: TUIfly. De Duitse maatschappijen Hapagfly en HLX.com waren de eerste die omgedoopt werden na hun fusie.

Maatschappijen[bewerken]

 • Vlag van Nederland ArkeFly (Nederland)
 • Vlag van België Jetairfly (België)
 • Vlag van Verenigd Koninkrijk Thomson Airways (Verenigd Koninkrijk)
 • Vlag van Duitsland TUIfly (Duitsland)
  • De voormalige Duitse maatschappijen uit de TUIfly alliantie Hapagfly en HLX.com zijn samengebracht en opereren nu onder de gezamenlijke naam TUIfly.com. De namen Hapagfly en HLX.com verdwijnen dus van de toestellen. De rechtspersonen (bedrijven) Hapag Lloyd Express GmbH (HLX.com) en Hapag Lloyd Flug GmbH (Hapagfly) blijven bestaan, maar werken beiden onder dezelfde merknaam. Opvallend is dat bij de nieuw ontstane maatschappij de toestellen worden opgespoten in de gele HLX-kleur, met het TUI logo. Er wordt dus niet gekozen voor de algemene blauwe kleur.
 • Vlag van Zweden TUIfly Nordic (Zweden)
  • Vanuit Scandinavië en Finland vliegt TUIfly Nordic vakantiegangers van de tour-operators Fritidsresor, Finnmatkat en Star Tour.
 • Vlag van Marokko Jet4you (Marokko)
  • Opgeheven in 2012 en volledig geïntegreerd in het Belgische Jetairfly

Externe links[bewerken]