Televisieprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf TV-serie)

Een televisieprogramma of tv-programma is een geprogrammeerde uitzending op televisie.[1] Dat is meestal een (regelmatig) terugkerende uitzending, zoals een televisieserie of televisiereeks. Een televisieserie is meestal fictie en wordt geschreven door scenarioschrijvers. Veel programma's zijn van tevoren opgenomen, andere programma's, zoals Pauw, worden rechtstreeks uitgezonden. Bij programma's die van tevoren opgenomen worden, geldt soms een geheimhoudingsplicht om te voorkomen dat bepaalde zaken, zoals de deelnemers of het verloop ervan bekendgemaakt worden voordat het wordt uitgezonden. Dit gebeurt onder andere bij televisieprogramma's met een competitieformat zoals The Masked Singer en Heel Holland Bakt en bij realityseries met een dergelijk format, zoals bv. Wie is de Mol? en Expeditie Robinson. Deelnemers aan dergelijke programma's moeten voorafgaand aan de opnames een geheimhoudingsverklaring tekenen. Ook andere mensen die betrokken zijn bij de opnames van dergelijke programma's, zoals crewleden en eventueel studiopubliek moeten dan een geheimhoudingsverklaring tekenen.[2]

Een tv-serie kan uit seizoenen bestaan. In Nederland kan een reeks zowel een seizoen en een tv-serie betekenen. In België betekent een reeks vaak een tv-serie.

Een televisieserie bestaat meestal uit meerdere seizoenen, met vaak een rode draad door de afleveringen heen en meestal met dezelfde hoofdrolspelers. Aan het einde van een seizoen wordt vaak geëindigd met een cliffhanger. Een seizoen is in deze context een periode die ongeveer loopt van september tot juni, bijna een jaar dus.

Er zijn verschillende soorten televisieprogramma's, binnen deze soorten bestaan nog onderverdelingen, in het (Engelse) televisiejargon formats genoemd. Hieronder een rijtje van verschillende formats met tussen haakjes enkele voorbeelden van het desbetreffende format:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]