Tadeus Reichstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nobelprijswinnaar  Tadeus Reichstein
20 juli 1897 - 1 augustus 1996
Thadeus Reichstein ETH-Bib Portr 10137.jpg
Geboorteland Polen
Geboorteplaats Włocławek
Plaats Bazel
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1950
Reden "Voor de ontdekking van de hormonen van de bijnierschors, hun structuur en functie."
Samen met Edward Calvin Kendall
Philip Showalter Hench
Voorganger(s) Walter Hess
Antonio Moniz
Opvolger(s) Max Theiler

Tadeusz Reichstein (Włocławek, 20 juli 1897 - Bazel, 1 augustus 1996) was een Pools-Zwitsers scheikundige. In 1950 won hij de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde.

Reichstein won samen met Edward Calvin Kendall en Philip Showalter Hench de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde in 1950. Die beloning volgde op hun werk op het gebied van de hormonen van de bijnierschors, waaruit isolatie van cortison voortkwam.

In 1933 wist Reichstein, werkend in Zürich, al ascorbinezuur (vitamine C) te isoleren, op hetzelfde moment dat Sir Walter Haworth en zijn medewerkers dat presteerden in Groot-Brittannië.

Persoonlijk[bewerken]

Reichstein werd geboren in Polen, maar bracht zijn jeugd door in Kiev. Zijn vader werkte daar als ingenieur. Reichstein genoot zijn eerste opleiding op een kostschool in Jena. Toen zijn familie naar Zürich verhuisde kreeg hij eerst privé-les, waarna hij naar de Oberrealschule en de Eidgenössische Technische Hochschule ging. Reichstein studeerde daar in 1920 af in scheikunde en werd twee jaar later doctor.

Reichstein trouwde in 1927 met de Nederlandse Henriette Louise Quarles van Ufford, met wie hij één dochter kreeg.

Reichstein werd in 1952 verkozen als een Foreign Fellow of the Royal Society. Het belangrijkste industriële proces voor het kunstmatig isoleren van vitamine C draagt nog steeds zijn naam.

Bronnen, noten en/of referenties