Dag van de Duitse eenheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tag der Deutschen Einheit)

De Dag van de Duitse eenheid (Duits: Tag der Deutschen Einheit) is een nationale feestdag in Duitsland die gevierd wordt op 3 oktober, de verjaardag van de Duitse hereniging in 1990.

Datum[bewerken | brontekst bewerken]

Een alternatieve keuze voor een Duitse nationale feestdag kon ook de val van de Berlijnse Muur (9 november 1989) geweest zijn. Ook stemt 9 november overeen met het uitroepen van de eerste ècht democratische Duitse republiek (tijdens de 'novemberrevolutie' in 1918) en de nederlaag van Hitlers eerste staatsgreep (in 1923). Maar dit was ook de dag van de eerste, door de nazi's geleide, pogroms op grote schaal tegen de Joden in 1938 (de zogenaamde Kristallnacht). Door deze laatste gebeurtenis werd 3 oktober, de dag van de formele reünie, als nationale feestdag gekozen.

Vóór de eenwording werd de "Dag van de Duitse Eenheid" in West-Duitsland gevierd op 17 juni. Deze dag was de herdenking van een opstand in 1953 door Oost-Duitse arbeiders tegen een verhoging van de werkquota. De opstand werd neergeslagen met behulp van de Sovjet-Unie. Het aantal slachtoffers is onbekend maar wordt iets boven de 100 geschat. In de DDR was de nationale feestdag 7 oktober, de Tag der Republik (dag van de republiek) om de stichting van de DDR in 1949 te herdenken.

Discussie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 pleitte de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder voor de afschaffing van de "Dag van de Duitse Eenheid" als officiële feestdag ten gunste van de economische ontwikkeling van Duitsland. In plaats van iedere derde oktober zou de nationale feestdag op elke eerste zondag van oktober gevierd moeten worden. Schröders voorstel kreeg kritiek van onder anderen de toenmalige Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse en de voormalige bondspresident Horst Köhler. Uiteindelijk bleef 3 oktober na heftige debatten als nationale feestdag gehandhaafd.

Festiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar is er een volksfeest (Duits: Bürgerfest), boven op de traditionele festiviteiten in Berlijn. Op de zogenaamde 'Ländermeile' stellen alle Duitse deelstaten zich voor. De stad waar deze festiviteiten plaatsvinden is steeds in de deelstaat die in dat jaar het voorzitterschap van de federale raad (Bundesrat) heeft. Verder vinden er sinds enkele jaren diverse festiviteiten en concerten plaats bij de Brandenburger Tor en op de Straße des 17. Juni in Berlijn.

Festiviteiten rond de Tag der deutschen Einheit

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie German Unity Day van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.