Takabisha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Takabisha
Takabisha tijdens de bouw
Algemene informatie
Locatie Vlag van Japan Fuji-Q Highland
Type Stalen achtbaan, lanceerachtbaan
Model Euro-Fighter (Custom)
Bouwer(s) Gerstlauer
Opdrachtgever Fujikyuko Co. Ltd
Status Geopend
Opening 16 juli 2011[1]
Kosten ¥ 3 miljard[1]
Eigenschappen
Topsnelheid 100 km/h
Baanlengte 1 km
Baanhoogte 43 m
Inversies 7
Ritduur 1:52 min
Takabisha op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Takabisha (高飛車) is een custom stalen achtbaan met lancering van het model Euro-Fighter in het Japanse attractiepark Fuji-Q Highland. (De lancering bevindt zich in het midden van de achtbaan, de baan begint met een verticale kettinglift).

Algemene informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Takabisha werd gebouwd door het Duitse bedrijf Gerstlauer en is geopend op 16 juli 2011. De baan maakt gebruik van zowel een lancering als een klassieke Euro-Fighter-optakeling. Bijzonder is echter dat de eerste afdaling hier 121° bedraagt en niet de gebruikelijke 97° van een Euro-Fighter. De achtbaantreinen zijn dan weer wel regulier en bestaan uit één wagon met daarin twee rijen die ieder plaats bieden aan 4 passagiers. Er staan 6 treinen op de baan.

Record[bewerken | brontekst bewerken]

Takabisha is met een hellingshoek van 121° de steilste achtbaan ter wereld[2]. Bij opening werd de titel overgenomen van Timber Drop in het Franse Fraispertuis City. Timber Drop nam het record voor steilste afdaling op zijn beurt over van Mumbo Jumbo bij de opening op 2 juli 2011, 2 weken voor de opening van Takabisha.

Voorganger:
Timber Drop
Achtbaan met steilste afdaling ter wereld
16 juli 2011 - heden
Opvolger:
-