Takakia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Takakia
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Bryophyta (Mossen)
Klasse: Takakiopsida
Orde: Takakiales
Familie: Takakiaceae
Geslacht
Takakia
S. Hatt. & Inoue (1958)
Afbeeldingen Takakia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Takakia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Takakia is het enige geslacht van mossen in de klasse Takakiopsida. De plantje hebben ongeveer 10-15 mm hoge, uit horizontale, kruipende assen ("stolonen") opstijgende stengels met verspreid staande blaadjes, die uit twee, drie of vier meer cellen dikke, priemvormige slippen bestaan. Rizoïden ontbreken volledig. De sporofyt bestaat uit een goed ontwikkelde seta en een sporenkapsel dat een columella heeft en en Huikje. Een peristoom ontbreekt, maar het sporenkapsel opent zich met een overlangse spleet. De soorten worden aangetroffen op koude en vochtige standplaatsen. Het aantal chromosomen van de gametofyt: n=4. Takakia wordt beschouwd als een 'primitief' mos met nog niet volledig opgehelderde verwantschappen.

Takakia heeft twee soorten. Doordat slechts weinig materiaal van de planten aanwezig was werd de eerst ontdekte soort, eerst tot de algen, en later tot levermossen (verwant aan Haplomitrium) werd gerekend. Bij de later ontdekte soort, T. lepidozioides Hatt. & Inoue, werden als eerste vrijstaande archegonia ontdekt. Tot nu toe zijn van deze soort de antheridia onbekend. Van T. ceratophylla (Mitt.) Grolle zijn deze wel bekend, evenals kapsels.

Geschiedenis[bewerken]

In 1861 werd Lepidozia ceratophylla Mitt. beschreven uit Sikkim als een levermos. F. Stephani was in 1909 van mening dat het om een alg ging. Na lange vergetelheid tot 1958 werd doot S. Hattori en H. Inoue een nieuwe soort beschreven: T. lepidozioides op grond van door Takaki in 1957 verzameld materiaal. In ditzelfde jaar wordt ook materiaal gevonden met archegonia. L. ceratophylla wordt in 1968 door R. Grolle overgebracht naar het geslacht Takakia.

Toen de sporekapsels voor het eerst beschreven zijn van exemplaren verzameld op Atka (een eiland behorend tot deAleoeten), bleek dat het om een mos ging, weliswaar met een afwijkend sporenkapsel die zich opent met een spleet, dia diogonaal over het kapsel loopt.

Bronnen, noten en/of referenties

Literatuur