Tako-tsubocardiomyopathie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Het hart met de cardiomyopatie in vergelijking met de normale situatie.

Tako-tsubocardiomyopathie is een stresscardiomyopathie die kan ontstaan bij hevige emotie, zoals een ongeval, dood, of bij een adrenalinestoot, veroorzaak door woede, angst, spanning of pijn. Het wordt ook transient apical ballooning of broken heart syndrome genoemd.

Patiënten presenteren zich met acute angina pectoris (68%) of klachten van dyspneu (tekort aan adem) (18%). Cardiogene shock (4%) en ventrikelfibrilleren (1,5%) komt ook voor. Op het ECG ziet men dan typische kenmerken van infarct of ischemie, ST-elevatie 80%, T-topafwijkingen (mn V2-V6) 64 % en verlegde QT-tijd 32%. Bij de meeste patiënten is er sprake van verhoogde hartenzymen. Echocardiografisch is er sprake van apicale wandbewegingsstoornissen. Coronairangiografie toont geen significante stenoses en de LV-angio uitgebreide apicale akinesie en hyperkinesie van de basale wanddelen, maar variaties bestaan. 92% van de patiënten is vrouw.

Emotionele trigger[bewerken]

Vaak is er een emotionele trigger, die aangezien wordt als stress, of hyperventilatie, en wordt de eigenlijke oorzaak niet herkend. De LV-disfunctie is niet blijvend, volledige verbetering wordt gezien in dagen tot weken. De etiologie is nog onduidelijk. Er lijkt sprake te zijn van een catecholamine-gerelateerde cardiotoxiciteit. Soortgelijke LV-disfunctie wordt gezien bij catecholamine-producerende tumoren (adrenaal: feochromocytomen, extra adrenaal: paragangliomen). Andere theorieën zijn multivessel vasospasme, microvasculaire ischemie, tijdelijke LV outflow tract obstructie en myocarditis.

De naamgeving[bewerken]

Een tako-tsubo is een ouderwetse Japanse keramieken pot met een brede ronde bodem en een smalle hals, gebruikt om inktvissen te vangen. Het angiografische beeld van de linkerhartkamer lijkt op de vorm van een dergelijke pot, die tot enkele jaren geleden alleen in Japan beschreven was maar die ook voorkomt onder de westerse bevolking.