Talia Shire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Talia Shire
Talia Shire in 1977
Algemene informatie
Geboortenaam Talia Rose Coppola
Geboren 25 april 1946
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1968-heden
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Talia Shire, geboren als Talia Rose Coppola (Lake Success (New York), 25 april 1946), is een Amerikaans actrice van Italiaanse afkomst. Ze werd voor zowel haar rol in The Godfather: Part II als die in Rocky genomineerd voor een Academy Award. Voor Rocky werd ze tevens genomineerd voor een Golden Globe en won ze daadwerkelijk een National Board of Review Award.

Shire speelde onder meer Rocky Balboa's echtgenote Adrian in de eerste vijf delen van de Rocky-filmreeks en Michael Corleones zus Connie in alle delen van de The Godfather-trilogie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Shire is de dochter van componist Carmine Coppola en zijn vrouw Italia, de jongste van drie kinderen. Ze heeft twee broers. De jongste daarvan is regisseur en producent Francis Ford Coppola. Shire is tevens de tante van onder anderen Nicolas Cage en Sofia Coppola. Ze was tweemaal getrouwd: van 1970 tot 1978 met componist David Shire en met producent Jack Schwartzman van 1980 tot aan zijn dood in 1994. Ze heeft een zoon, Matthew Orlando Shire (1975) uit haar eerste huwelijk en nog twee zoons, Jason Francesco (1980) en Robert Carmine Schwartzman (1982) uit het tweede. Zowel Jason als Robert zijn zanger en muzikant. Robert is de leadzanger van de band Rooney.

Shire volgde lessen aan de Yale School of Drama en verscheen in enkele films van Roger Corman. Ze brak in 1971 door met haar rol als Connie Corleone in The Godfather, geregisseerd door haar broer Francis Ford Coppola. Voor het vervolg, The Godfather: Part II uit 1974, werd ze genomineerd voor de Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol. In 1976 speelde ze Rocky Balboa's verlegen vriendin Adrian in de boksfilm Rocky, waarvoor ze genomineerd werd voor de Academy Award voor Beste Actrice en de New York Film Critics Circle Award voor de Beste Vrouwelijke Bijrol won. Ze vertolkte de rol opnieuw in alle vervolgen tot en met Rocky V.

Samen met echtgenoot Jack Schwartzman begon ze begin jaren tachtig een productiemaatschappij, TaliaFilm. De productiemaatschappij was onder andere betrokken bij de James Bondfilm Never Say Never Again. In 1995 regisseerde ze de film One Night Stand.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]