Tarja Turunen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tarja
Afbeelding gewenst
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1996-heden
Oorsprong Finland
Genre(s) Symfonische rock, Symfonische metal, Klassiek
Label(s) Spinefarm Records;
Nuclear Blast;
Roadrunner Records;
Century Media Records;
Drakkar Records;
Universal Music Group;
Vertigo Records
Leden
Leadzangeres Tarja Turunen
Toetsenist Christian Kretschmar
Bassist Dough Wimbish
Leadgitarist Alex Scholpp
Drummer Mike Terrana
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli (Kitee, 17 augustus 1977) is een Finse zangeres, onder meer bekend als klassieke sopraan en voormalig lid van de symphonic-heavymetalband Nightwish.

Biografie[bewerken]

Jeugd en studie[bewerken]

Turunen begint op 6-jarige leeftijd met zang- en pianolessen. Later leert ze ook fluit spelen. Na het behalen van haar diploma aan een muziekgerelateerde middelbare school in Savonlinna, begint ze op 18-jarige leeftijd aan een studie klassieke zang aan de Sibelius-Akademie in Kuopio. In 1996 wordt ze door haar klasgenoot Tuomas Holopainen gevraagd om zangeres te worden in de band Nightwish.

Nightwish (1997-2005)[bewerken]

De eerste demo-tape van Nightwish levert in 1997 meteen een contract op bij Spinefarm Records. Kort hierna komt het album Angels Fall First uit; een mix van symfonische metal en klassieke zang. Op hetzelfde moment vergezelt Turunen het Savonlinna Operakoor. Dit is het begin van haar carrière, waarin zij twee verschillende muziekstijlen vertegenwoordigt. Het debuutalbum wordt in 1998 opgevolgd door Nightwish' album Oceanborn. Dit album zorgt voor de definitieve doorbraak van de band.

Ondanks het succes van Nightwish weet Turunen tijd vrij te maken voor haar studie en andere projecten. Zo neemt ze in 1999 als solozangeres deel aan een moderne balletproductie van de Finse Nationale Opera, genaamd Evankeliumi. De show wordt geschreven door de Finse choreografen Jorma Uotinen en Kärtsy Hatakka van de Finse band Waltari. Alle optredens zijn volledig uitverkocht.

Begin 2000 neemt Nightwish deel aan de kwalificatierondes van het Eurovisiesongfestival. Ze bereiken een tweede plaats met het nummer Sleepwalker. In mei van dat jaar wordt het album Wishmaster uitgebracht, gevolgd, in 2001, door de mini-cd Over the Hills And Far Away. Op dit moment besluit Turunen haar zangstudie voort te zetten aan het conservatorium van Karlsruhe in Duitsland.

Hoewel haar studieschema haar weinig tijd laat, werkt ze in 2002 mee aan het Nightwish-album Century Child. Hierop volgt een tournee, die na 3 maanden echter wordt afgebroken, zodat de bandleden zich met andere projecten kunnen bezighouden en Turunen zich op de studie kan richten. Daarnaast zingt ze op het album Infinity van de Argentijnse bassist Beto Vazquez. Dit album wordt een groot succes, mede dankzij Turunens goede reputatie. In datzelfde jaar toert ze eveneens door Zuid-Amerika, waar zij samen met Marjut Paavilainen, Ingvild Storhaug en Izumi Kawakatzu meedoet aan het klassiek concert Noche Escandinava (Scandinavische nacht).

In mei 2003 maakt Turunen bekend enkele maanden eerder te zijn getrouwd met de Argentijnse zakenman Marcelo Cabuli. In hetzelfde jaar begint Nightwish met opnames voor Once, hun vijfde album. In december 2003 geeft Turunen een kerstconcert in de kleine kerk van Valkeala. Het concert bestaat uit traditionele Finse kerstmuziek van Sibelius, Kotilainen en Melartin en enkele aria's van Mozart en Bach. In 2004 toert Turunen voor een tweede keer met de uitvoerenden van Noche Escandinava. Verder verschijnt het langverwachte Nightwish-album Once. Hiernaast brengt Turunen ook 2 kerst-singles uit.

In 2005 krijgt Turunen's carrière een gigantische klap, wanneer ze wordt ontslagen door de andere bandleden. In een open brief wordt haar verweten dat arrogant gedrag ertoe heeft geleid dat ze niet langer het respect heeft van de andere bandleden, die geen andere mogelijkheid zien dan zonder haar verder te gaan. Het bizarre is dat ze deze brief krijgt op het moment dat de band backstage verdwijnt na het laatste optreden van de tournee die hoorde bij het album Once. Het feit dat de band besluit om daags na het overhandigen van de brief, deze op het internet te plaatsen, veroorzaakt veel controverse. Turunen publiceert enkele dagen later ook een open brief, waarin ze aangeeft zich niet te herkennen in de brief van Nightwish, en dat kritiek op haar man Marcelo te ver gaat om openbaar te maken. Later geeft haar echtgenoot Marcelo Cabuli via Turunens website schriftelijk antwoord op de vragen van fans. Hieruit blijkt onder andere dat er al langere tijd wrijving was tussen Tarja en de rest van Nightwish.

Solocarrière (2005-heden)[bewerken]

Naar aanleiding van het controversiële en onverwachte ontslag geeft Turunen een persconferentie, waarna ze zich begint te concentreren op een solocarrière. Ze brengt haar eerste single uit, getiteld You Would Have Loved This, gevolgd door een album: 'Henkäys ikuisuudesta (breath from heaven)', alleen verkrijgbaar in Finland en Argentinië. Het album is na vier weken platina. In 2007 volgt een tweede solo-album, getiteld My Winter Storm, met als eerste single I Walk Alone, gevolgd door de single Die Alive. Eind 2008 wordt er speciale editie van het album uitgebracht die bestaat uit twee CD's. De eerste CD bevat alle nummers die op de normale editie staan plus nog één extra lied The Seer. Op de tweede CD staan verschillende live-nummers, een paar remixen en ook twee nieuwe nummers: Wisdom Of Wind en Enough. Aanvankelijk is het de bedoeling dat Enough uitgebracht wordt als single met bijhorende videoclip. Deze plannen vinden echter geen doorgang, omdat de technicus die aan de videoclip werkt, betrokken raakt in een zwaar auto-ongeval.

Op 25 januari 2009 kondigt Turunen de opvolger van My Winter Storm aan. Het album krijgt de titel What Lies Beneath en zal volgens de zangeres veel persoonlijker zijn dan haar debuutalbum. Het album zou begin 2010 uitkomen.

In augustus 2013 brengt ze haar derde solo album uit genaamd 'Colours in the Dark', met als eerste single 'Victim of Ritual'.

In september 2013 wordt bekend dat Turunen op een single te horen is met Within Temptation. De single heet Paradise (What about us) en kwam uit op 27 september van dat jaar.

Discografie[bewerken]

Met Nightwish[bewerken]

 • Nightwish - Angels Fall First (1997)
 • Nightwish - Oceanborn (1998)
 • Nightwish - Wishmaster (2000)
 • Nightwish - Over the Hills and Far Away (2001)
 • Nightwish - From Wishes to Eternity (2001)
 • Nightwish - Century Child (2002)
 • Nightwish - End of Innocence (dvd) (2003)
 • Nightwish - Once (2004)
 • Nightwish - Highest Hopes-The best of Nightwish (2005)
 • Nightwish - End of an Era (dvd) (2006)
 • Nightwish - Ballads Of the Eclipse (2006)

Met andere artiesten[bewerken]

Solocarrière[bewerken]

Albums[bewerken]

Singles[bewerken]

 • Tarja Turunen - Yhden Enkelin Unelma (2004)
 • Tarja Turunen - You Would Have Loved This (Kerstsingle) (2006)
 • Tarja Turunen - I Walk Alone (2007)
 • Tarja Turunen - Die Alive (2008)
 • Tarja Turunen - Enough (2009)
 • Tarja Turunen - Maailman Kauneimmat Joululaulut (Kerstsingle) (2009)
 • Tarja Turunen - Falling Awake (2010)
 • Tarja Turunen - I Feel Immortal (2010)
 • Tarja Turunen - Until My Last Breath (2010)
 • Tarja Turunen - Underneath (2011)
 • Tarja Turunen - Into The Sun (2012)
 • Tarja Turunen - Victim Of Ritual (2013)
 • Within Temptation feat. Tarja Turunen - Paradise (What about us) (2013)
 • Tarja Turunen - 500 Letters (2013)

Hitnoteringen[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
What lies beneath 2010 11-09-2010 45 1
Album met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 200 albums
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
What lies beneath 2010 11-09-2010 46 2
Act I 2012 08-09-2012 99 1*

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Act I 2012 01-09-2012 4 3
Beauty & the beat 2014 07-06-2014 21 2* met Mike Terrana

Externe links[bewerken]