Tastermotten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tastermotten
De gloriemot (Chrysoesthia drurella)
De gloriemot (Chrysoesthia drurella)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie: Gelechioidea
Familie
Gelechiidae
Afbeeldingen Tastermotten op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tastermotten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De tastermotten of Gelechiidae zijn een der grootste families van micronachtvlinders. Er zijn ruim 4600 soorten beschreven in 500 geslachten. Hiervan komen 1500 soorten voor in het Palearctisch gebied, in het Nearctisch gebied zijn een 630 soorten beschreven. Ook in het Midden-Oosten, het Neotropisch gebied, Ethiopië komen veel soorten voor. In Australië zijn 444 soorten beschreven. Er moet nog veel werk verzet worden op het gebied van beschrijving en inventarisatie van soorten, geschat wordt dat slechts 30% van de soorten in het Nearctisch gebied beschreven is. In Nederland komen 148 soorten voor.

De vleugels zijn trapezevormig. Veel soorten zijn klein, de familie wordt tot de microlepidoptera gerekend. Sommige soorten kunnen alleen op naam gebracht worden door de genitaliën te onderzoeken. De rupsen hebben een zeer uiteenlopend voedingsgedrag. Sommige soorten zijn schadelijk voor de landbouw. Ze leven op zeer uiteenlopende plaatsen, sommigen mineren in bladeren, andere leven op de bladeren of eten van mossen.

Taxonomie[bewerken]

De Gelechiidae werden het eerst als familie op naam gebracht door Stainton (1854). Hij hanteerde de naam Gelechidae. Meyrick verdeelde de familie in 1925 in negen groepen geslachten. Sommigen hiervan zijn later als onderfamilies onderkend, anderen zijn later als aparte familie afgesplitst. Hodges onderscheidde bij zijn analyse in 1998 4 onderfamilies: Physoptilinae, Gelechiinae, Dichomeridinae en Pexicopiinae.

Enkele geslachten en soorten zijn: