TeX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
TeX
TeX
Ontwikkelaar Donald Knuth
Recentste versie 3.141592 
(December, 2002)
Besturingssysteem Alle platformen
Categorie Opmaaktaal
Licentie Open-source
Website tug.org
Portaal  Portaalicoon   Informatica

TEX (meestal geschreven als TeX, uitgesproken als tech, dus met Griekse chi) is een opmaaktaal voor teksten en formules die als programmeertaal met uitbreidingsmogelijkheden te gebruiken is. Met TeX is het mogelijk om een ingewikkelde lay-out op een relatief eenvoudige manier te beschrijven.

Oorsprong[bewerken]

TeX, geschreven door Donald Knuth, is populair in de wetenschappelijke wereld, vooral bij wiskundigen, natuurkundigen en informatici. In deze vakgebieden wordt het algemeen beschouwd als de beste manier om complexe wiskundige formules te zetten. Veel wetenschappelijke tijdschriften in deze disciplines ontvangen bijdragen bij voorkeur in TeX, of een TeX-gerelateerd formaat, meestal LaTeX.

Door het gebruik van geneste structuren kunnen complexe wiskundige formules in TeX op intuïtieve wijze opgebouwd worden. Omdat TeX niet afhankelijk is van het Latijnse schrift, kunnen ook andere (hedendaagse maar ook antieke) schriftsoorten met TeX gepresenteerd worden, mits de karakters daarvoor beschikbaar zijn. Met behulp van het programma Metafont kan in principe ieder gewenst schrift ontworpen worden. Omdat de uitvoer van TeX apparaat-onafhankelijk is bestaat er een mogelijkheid om de uitvoer naar Postscript te vertalen en daarbij Postscriptfonts te gebruiken.

Naast een benaming voor het opmaaksysteem is de naam TeX ook in gebruik voor de (standaard)verzameling macro's die geladen worden door het programma. Deze verzameling wordt beter aangeduid met Plain TeX. Een andere verzameling macro's die veel gebruikt wordt is LaTeX.

De opmaakprogrammeertaal van TeX wordt ook gebruikt voor wiskundige uitdrukkingen en chemische reactievergelijkingen in artikelen op Wikipedia.

Ontwikkeling en ondersteuning[bewerken]

Hoewel de eerste versie van TeX al uit 1978 stamt, leeft TeX nog volop. Omdat TeX geen commercieel pakket is, vindt de ontwikkeling en ondersteuning plaats vanuit gebruikersgroepen. Naast de internationaal georiënteerde TeX Users Group (TUG) zijn er vele groepen voor specifieke landen of taalgebieden. Voor Nederlandstaligen in Nederland en België is dat de Nederlandstalige TeX Gebruikersgroep (NTG). Samen onderhouden de gebruikersgroepen een groot deel van de enorme collectie TeX-gerelateerde software die inmiddels geproduceerd is. Veel daarvan is terug te vinden op CTAN, het Comprehensive TeX Archive Network. De samenwerking met commerciële pakketten is soms intensief. Zo is het universele PDF-formaat van Adobe gedeeltelijk in samenwerking met TeX-ontwikkelaars ontstaan. Populaire en gebruiksvriendelijke editors voor TeX en LaTeX zijn Texmaker en Kile.

Externe links[bewerken]