Technische Universiteit Riga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Technische Universiteit Riga
Rīgas Tehniskā universitāte
Locatie Riga, Letland
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Het gebouw van het Polytechnisch Instituut Riga tussen 1890 en 1900

De Technische Universiteit Riga (RTU) (Lets: Rīgas Tehniskā universitāte) is een universiteit in de Letse hoofdstad Riga. De geschiedenis van de instelling gaat terug tot 1862.

Polytechnicum van Riga, 1862-1918[bewerken]

Het Polytechnicum van Riga werd opgericht in 1862. Het was het eerste polytechnisch instituut in het Keizerrijk Rusland. Er werden opleidingen aangeboden op het gebied van landbouw, scheikunde, techniek, mechanica, handel en architectuur. Hoorcolleges werden in het Duits gegeven.

In 1896 werd het polytechnicum hernoemd naar Polytechnisch Instituut Riga. De lessen werden vanaf dan in het Russisch gegeven.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, verhuisde het instituut naar Moskou. Daar bleef het tot 1918. Na de oorlog werd het instituut opgeheven. Een aantal faculteiten bleven in Moskou als onderdeel van universiteiten daar, terwijl de andere faculteiten terug werden verplaatst naar Letland en daar onderdeel werden van de pas opgerichte Universiteit van Letland.

Technische Universiteit Riga, 1958-heden[bewerken]

Het Polytechnisch Instituut Riga werd heropgericht in 1958, als afsplitsing van de Universiteit van Letland. In 1990 werd het tot Technische Universiteit Riga hernoemd.

De universiteit telt nu acht faculteiten:

Bronnen, noten en/of referenties