Technologieboom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In strategiespellen is een technologieboom (Engels: tech tree, van technology tree) een hiërarchische structuur van de mogelijke technologieën die de speler kan onderzoeken. Het systeem is omstreeks 1980 ontwikkeld door Francis Tresham die het gebruikte in zijn bordspel Civilization dat onder andere is uitgegeven door Avalon Hill.

In het begin van een spel kan de speler slechts enkele technologieën onderzoeken en door onderzoek wordt het mogelijk andere technologieën te onderzoeken. Afhankelijk van het spel kan het onderzoek naar een technologie het onderzoek naar andere technologieën ook uitsluiten. De technologieboom bevat alle mogelijke paden die de speler kan doorlopen bij het doen van onderzoek naar technologieën. Een spel kan meerdere afzonderlijke boomstructuren hebben voor verschillende aspecten van het spel, zoals een voor militaire technologieën en een voor economische technologieën.

De technologieboom is niet altijd als zodanig zichtbaar in het spel. De speler kan dan wel zien welke technologieën of gebouwen vereist zijn voor volgende technologieën maar de boomstructuur als geheel is niet overzichtelijk te bekijken. Op fansites van de computerspellen wordt daarom door spelers van het spel de technologieboom weergegeven om overzichtelijk te zien welke manieren er zijn om technologieën te verkrijgen.

Real-time en turn-based strategy[bewerken]

In veel real-time strategy computerspellen (zoals Age of Empires, StarCraft of Total Annihilation) kan de speler aanvankelijk alleen de basisgebouwen bouwen en kunnen geavanceerde gebouwen pas gebouwd worden als de basisgebouwen gebouwd zijn. Ook kunnen bepaalde gebouwen vereist zijn om eenheden te produceren. De technologieboom geeft in dit soort spellen weer welke gebouwen vereist zijn om andere te bouwen. Daarnaast hebben sommige real-time strategy computerspellen (zoals spellen in de Command & Conquer-serie) een speciaal gebouw waarin technologieën onderzocht kunnen worden (zoals verbeterde eenheden of nieuwe gebouwen). In veel turn-based strategy computerspellen (zoals Civilization) bevat de technologieboom de technologieën die onderzocht kunnen worden - hiervoor hoeft men vaak niet bepaalde gebouwen te bezitten.

Complexiteit[bewerken]

De complexiteit van de technologieboom kan verschillen per spel. In Master of Orion zijn er bijvoorbeeld enkele onderzoeksgebieden waarbij de speler elk gebied tot het hoogste niveau kan uitwerken zonder onderzoek uit te voeren in de andere gebieden. In complexe technologiebomen (zoals in Civilization) heeft elke technologie op een hoger niveau meerdere vereisten van technologieën op een lager niveau. Om technologieën op zeer hoge niveaus te onderzoeken, moet men veel van de technologieën op lagere niveaus onderzocht hebben. De technologieboom kan in feite zo eenvoudig of complex zijn als de ontwikkelaars wensen. In Space Empires kan de speler bijvoorbeeld na voldoende onderzoek in een bepaald onderzoeksgebied verder onderzoek uitvoeren in een nieuw onderzoeksgebied wat eerder nog niet toegankelijk was.

In sommige computerspellen (voornamelijk real-time strategy spellen) zijn bepaalde technologieën alleen beschikbaar voor bepaalde partijen. In turn-based strategy spellen zijn de technologieën doorgaans beschikbaar voor alle partijen.

Doordat een technologie in veel spellen meerdere vereisten kan hebben, is een technologieboom geen boomstructuur maar een gerichte acyclische graaf.