Teeselinkven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teeselinkven
Natuurgebied
Teeselinkven (Gelderland)
Teeselinkven
Situering
Land Nederland
Locatie Gemeente Berkelland, ten noorden van Neede
Coördinaten 52° 9′ NB, 6° 39′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,18km2 tot 0,27[1] km²
Beheer Het Geldersch Landschap
Detailkaart
Kaart
Natura 2000 gebied

Teeselinkven is een natuurgebied ten noorden van de Nederlandse plaats Neede in de gemeente Berkelland en behoort tot de Natura 2000 gebieden in Nederland.

Het gebied is vernoemd naar de Teeselink, een naastgelegen boerderij met een lange geschiedenis. Voorheen was het een zeer bosrijk gebied en was het begin 18e eeuw het een na grootste bosgebied van de provincie Overijssel, waar het gebied destijds nog bij behoorde. Steeds meer gronden in het gebied werden ontgonnen voor landbouw, waardoor het natte gedeelte steeds kleiner werd. De vennen ontstonden doordat humusrijke modder werd gestoken en samen met heide werd gedroogd, hetgeen turf opleverde. Voedselarme vennen bleven achter, hetgeen later zorgde voor een leefgebied voor diverse zeldzame dier- en plantensoorten. Dit werd in stand gehouden doordat het gebied werd gevoed door water arm aan voedingsstoffen uit de bodem.

Dit gebied werd echter bedreigd, doordat nitraat- en fosforrijk water, afkomstig van naastgelegen akkers het gebied in spoelde, waardoor de vegetatie die op arme gronden groeit langzaam aan werd verdreven. In 2000 is een laag voedingsrijke grond verwijderd in het ven, om de oude vegetatie weer ruimte te geven.

Staatssecretaris Henk Bleker kwam, om de landbouwsector te gerieven, in 2011 met het plan om het gebied van de Natura 2000-lijst af te halen. Gebiedseigenaar Het Geldersch Landschap was bang dat alle herstelwerkzaamheden voor niets waren geweest.[2] Deze beleidsingreep heeft echter niet plaatsgevonden.

Flora en Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het Teeselinkven is een kerngebied voor de zeldzame boomkikker, een rode lijst soort waarop de wijze van beheer is afgesteld. Ook andere zeldzame planten en dieren komen in het gebied voor, waaronder:

Flora:

Fauna: