Teksttelefoonservice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een teksttelefoonservice is een bemiddelingsdienst waarvan doven met een teksttelefoon gebruik kunnen maken om te telefoneren met horenden. Daarbij wordt gebeld naar een specifiek telefoonnummer, waarna men het te bellen nummer opgeeft aan een operator. De operator bedient zowel een gewone telefoon als een teksttelefoon, en kan zodoende het gesprokene omzetten in getypte tekst en omgekeerd.

Bemiddeling via de telefoon[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen Nederland kan gebruikgemaakt worden van de volgende bemiddelingdienst:

Deze service bestaat uit de volgende nummers: 0900-8410 voor het bellen naar gewone telefoonnummers en 0900-8614 voor het bellen naar internationale en 06-nummers. Er is een 24-uurs service. Steeds meer doven gebruiken deze service, door de AnniesS (mobiele) tekstelefoons.

Deze service kon alleen gebruikt worden voor niet-mobiele telefoonnummers, en was bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 16.00 uur. De service stopte per 1 januari 2007.

Bemiddeling via internet[bewerken | brontekst bewerken]

Een nieuwe ontwikkeling is de komst van bemiddelingsdiensten die via internet werken. Deze worden in het buitenland Relay Services genoemd. Met name in de VS is deze vorm van bemiddeling al erg volwassen geworden, daar maken inmiddels veel doven steeds minder gebruik van de bemiddelingsdienst. De Relay Services zijn vaak gratis dankzij een fonds of sponsoring door een groot telecommunicatiebedrijf.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België is op de website teletolk.be een gratis bemiddelingsdienst via Internet gerealiseerd dankzij het Fonds van Gehandicapten. Deze was ontwikkeld met gebruikmaking van ASP-technologie. Alleen bereikbaar op werkdagen van 9 uur tot 19 uur.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]