Telangana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Locatie van Telangana binnen India
Locatie van Telangana binnen Andhra Pradesh

Telangana, Telengana of Telingana (Telugu: తెలంగాణ) is een regio in de Indiase staat Andhra Pradesh. De naam betekent "land van de Telugu". De regio omvat de Telugu-sprekende delen van het voormalige vorstenland Haiderabad.

Geografie[bewerken]

De regio ligt op het Hoogland van Dekkan, ten noordwesten van de Oost-Ghats. Telangana herbergt de tien noordwestelijke binnenlandse districten van Andhra Pradesh; Warangal, Adilabad, Khammam, Mahbubnagar, Nalgonda, Rangareddy, Karimnagar, Nizamabad, Medak, en de hoofdstad van Andhra Pradesh, Haiderabad. De rivieren de Krishna en de Godavari stromen van west naar oost door de regio.

Van de drie regio's van Andhra Pradesh (Telangana, Rayalaseema en Kosta) is Telangana qua oppervlakte de grootste. De regio is droog en rotsachtig, en de landbouw is sterk afhankelijk van irrigatie. De grond is lang niet zo vruchtbaar als die in de kustregio's van Andhra Pradesh. Met uitzondering van de metropool Haiderabad is Telangana een economisch achtergebleven gebied.

Nieuwe staat[bewerken]

De wens voor de vorming van een aparte staat Telangana gaat terug tot aan de vorming van Andhra Pradesh in 1956. Sindsdien wordt er door verscheidene politieke groeperingen, samen bekend als de Telangana-beweging op een gewelddadige en niet-gewelddadige manier voor een aparte staat geijverd.

In de eerste week van december 2009 ging K. Chandrashekar Rao (KCR), de leider van de regionale politieke partij Telangana Rashtra Samithi (TRS) in hongerstaking. Zijn eis was dat de Congrespartij een wetsvoorstel voor de vorming van de staat Telangana naar het parlement zou sturen. Studentenorganisaties, vakbonden en andere organisaties sloten zich bij de beweging aan. Meer dan veertig mensen pleegden zelfmoord uit steun voor de staat Telangana. Ook braken er stakingen uit in de regio.

Op 9 december 2009 kondigde P. Chidambaram, de Minister van Binnenlandse Zaken van India, aan dat er een begin zal worden gemaakt met de vorming van de nieuwe staat Telangana, nadat het parlement van Andhra Pradesh een speciale resolutie hierover zal hebben aangenomen.[1] Dit bracht veel onrust teweeg in het parlement van Andhra Pradesh en ook op straat. Op 23 december 2009 maakte de Indiase regering bekend dat de vorming van de 29e staat van India zal worden opgeschort tot dat hierover consensus wordt bereikt.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen