Telefónica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Telefónica

Telefónica is het bedrijf dat vroeger de telefonie in Spanje organiseerde zoals KPN dat voor Nederland was. Deze status van monopolist heeft zij tot 1997 behouden, daarna is zij geprivatiseerd en heeft zij niet langer het alleenrecht op telefonie in Spanje. Tegenwoordig is Telefónica de grootste telefoonaanbieder van Spanje en de zesde grootste ter wereld. Télefonica is sterk vertegenwoordigd in Latijns-Amerika.

In 2000 heeft Telefónica Endemol gekocht, waarmee zij zich ook op andere multimediaterreinen hoopt te ontwikkelen. Dit is nooit echt goed aangeslagen. Het bedrijf is op 14 mei 2007 weer teruggekocht door oud-eigenaar John de Mol samen met Silvio Berlusconi.

In oktober 2005 nam Telefónica de Britse operator O2 over voor £18 miljard. De Europese activiteiten zijn ondergebracht bij de dochtermaatschappij Telefónica Europe (voorheen Telefónica O2 Europe).

Op 23 juli 2013 werd bekendgemaakt dat de Duitse tak Telefonica Deutschland de Duitse mobiele operator E-Plus koopt van het Nederlandse telecommunicatie- en ICT-bedrijf KPN.

Externe links[bewerken]