Telenovela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Telenovela is het Spaanse en Portugese woord voor soapserie.[bron?] Telenovela's worden vooral in Latijns-Amerika, maar ook in de Verenigde Staten geproduceerd. De grootste producenten van Telenovela's zijn Mexico en Brazilië. Ze zijn immens populair in Latijns-Amerika, Spanje, Portugal en in de Spaanstalige gemeenschap in de Verenigde Staten. Echter ook daarbuiten begint de populariteit van telenovela's te stijgen. Zo zijn deze te zien in vele landen over de hele wereld.

De Spaanstalige series bestaan standaard uit 180 afleveringen en lopen dus niet oneindig door, maar (week)dagelijks meestal tussen 6 en 8 maanden. In Spanje worden ze ook wel culebrón ("lange slang") genoemd, vanwege de vele wendingen in de plots en het grote aantal afleveringen. De verhaallijn draait vaak om de grote liefde tussen een rijke man en een arme, aantrekkelijke vrouw. De rijke familieleden bemoeien zich ermee om de twee uit elkaar te drijven en de rijke partner koppelen aan een evenzo fortuinlijke partij, niet zelden uit eigen belang. Maar de meeste telenovela's hebben een happy end: uiteindelijk overwint de liefde.

De term telenovelle slaat ook en vooral op vergelijkbare langlopende series in andere talen, soms bestemd voor de jeugd, maar doorgaans ook met een romantisch-dramatische inslag.

Europese telenovelles[bewerken]

Telenovelles in Vlaanderen[bewerken]

Eén[bewerken]

Ketnet[bewerken]

VTM[bewerken]

Vijftv[bewerken]

  • Love is in the air (2006)

Telenovelles in Nederland[bewerken]

Tien[bewerken]

Telenovelles in Duitsland[bewerken]

ARD[bewerken]

Amerikaanse telenovelles[bewerken]

Telenovelas in Colombia[bewerken]

Telenovelles in de Verenigde Staten[bewerken]

Referenties[bewerken]