Tempel van de gens Flavia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tempel van de gens Flavia
Maquette van de Tempel van de gens Flavia
Locatie Quirinaal
Voltooid eind 1e eeuw
In opdracht van Domitianus
Type bouwwerk Tempel
Locatie van de Tempel van de gens Flavia (in rood)
Lijst van antieke bouwwerken in Rome
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

De Tempel van de gens Flavia (Latijn: Templum Gentis Flaviae) was een Romeinse tempel gebouwd aan het einde van de 1e eeuw in Rome.

De tempel werd gebouwd in opdracht van keizer Domitianus ter ere zijn familie, de gens Flavia, met als meest bekende leden zijn vergoddelijkte vader Vespasianus en broer Titus. De tempel werd gebouwd op de Quirinaal heuvel, op de hoek van de Malum Punicum, de granaatappelstraat, en de belangrijke Alta Semita, de huidige Via Venti Settembre.
De tempel kwam op de plaats van het huis van Flavius Sabinus, de broer van Vespasianus. In dit huis was Domitianus zelf geboren in 50 n.Chr.

De tempel had een ronde vorm en was bedoeld als mausoleum voor de Flavische familie. Waarschijnlijk heeft Domitianus de as van zijn vader en broer naar de tempel laten overbrengen. Naast Vespasianus en Titus was dit ook de laatste rustplaats van Flavius Sabinus en Julia, de dochter van Titus. Na zijn dood werd ook de as van Domitianus in de tempel bijgezet

De laatste antieke vermelding van het gebouw is uit de 4e eeuw, hierna is de tempel waarschijnlijk vervallen en afgebroken.
In het midden van de 16e eeuw werden de restanten van de tempel teruggevonden tijdens bouwwerkzaamheden. Naast de fundamenten van de ronde tempel werd een pronaos met zes zuilen in de Composietorde opgegraven. Al deze restanten werden enkele jaren later vernietigd om plaats te maken voor een nieuw gebouw.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]