Templo de Kun Iam Tong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Templo de Kun Iam Tong
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 普济禅院
Traditioneel 普濟禪院
Pinyin pǔjì chányuàn
Jyutping (Standaardkantonees) pou2 zai3 sim3 jyun2
Standaardkantonees P'oow Chai Siem Yuun
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Po Chai Sim Yuen
Andere benamingen Kun Iam Tong 觀音堂
ingang van het complex
tempel

Templo de Kun Iam Tong of Kun Iam Tong is het grootste chanklooster en een van de grootste boeddhistische tempels van Macau. De tempel is het oudste boeddhistische gebouw van deze speciale bestuurlijke regio en staat op het schiereiland Macau. Het heeft de kenmerken van de Zuid-Chinese architectuur tijdens de Ming- en Qing-dynastie. De leermeester van het klooster is Shiliandashan/石濂大汕 (1633-1705).

Het tempelcomplex bestaat uit:

Het complex bevat veel culturele schatten zoals rolschilderijen met Chinese kalligrafie. Waarvan een paar van beroemde kunstenaars zoals Guan Shanyue zijn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De tempel werd oorspronkelijk in 13e eeuw, ten tijde van de Yuan-dynastie gesticht ter aanbidding van Kun Iam, godin van troost en genade. Het huidige complex werd in 1627, tijdens de Ming-dynastie gebouwd, zoals een rechthoekige steen in het complex vermeldt. Het complex is meerdere malen gerenoveerd en herbouwd. In 1844 werd in de tempel een verdrag gesloten tussen China en Amerika, het verdrag van Wanghia. China moest onder dwang havens openstellen voor handel.

Zie de categorie Kun Iam Temple van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.