Tenerife Open

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Tenerife Open was een wedstrijd voor golfprofessionals op de Europese PGA Tour van 1989-1995.

In een poging het seizoen van de Europese Tour te verlengen, werd gezocht naar golfbanen in warmere gebieden. Turespana, de Spaanse toeristenbond, wilde ook graag Spanje ontwikkelen als golfland, dus met vereende inspanning werd dit toernooi gestart. De eerste editie was op Tenerife, maar later werd ook op andere Canarische Eilanden gespeeld en werd de naam van het toernooi veranderd in Turespana Open De Canaria.

In 1998 werd het Open gespeeld op de Golf Del Sur, een nieuwe baan met een Nederlandse eigenaar. De baan werd ontworpen door Pepe Gancedo en was al in goede conditie, maar de bunkers waren gevuld met donkergrijze, gemalen lava, wat de golfclubs erg beschadigde. In 2005 werden door tourspeler Manuel Piñero een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Het was het eerste toernooi van het jaar. De Nederlandse pers werd enkele weken eerder uitgenodigd om de baan te inspecteren. Toen bleek dat er een onbekende Nederlander zou spelen, Chris van der Velde, was de belangstelling groot, maar hij miste de cut. Zijn caddie was 'Dutchess', zij droeg die week ook de tas van een andere nieuwe speler op de Tour, Kevin Dickens, die in de derde ronde negen birdies maakte. Winnaar werd de 23-jarige José María Olazabal.

Sponsors vonden het toernooi niet aantrekkelijk: in 1995 was het prijzengeld gezakt tot £245,913, de kleinste prijzenpot van het seizoen.

Jaar Naam Baan Winnaar Land
1989 Tenerife Open Golf del Sur, Tenerife José María Olazabal Vlag van Spanje Spanje
1990 Tenerife Open Golf del Sur, Tenerife Vicente Fernández Vlag van Argentinië Argentinië
1991 niet gespeeld
1992 Turespana Open de Tenerife Golf del Sur, Tenerife José María Olazabal Vlag van Spanje Spanje
1993 Turespana Iberia Open de Canarias Golf del Sur, Tenerife Mark James Vlag van Engeland Engeland
1994 Turespana Open de Tenerife Golf del Sur, Tenerife David Gilford Vlag van Engeland Engeland
1995 Turespana Open de Canaria Maspalomas, Gran Canaria Jarmo Sandelin Vlag van Zweden Zweden
2005 Open de Canaria Abama GC, Tenerife John Bickerton Vlag van Engeland Engeland