Tengriisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
03-11-2014

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: Geen enkele bronverantwoording ; een groot aantal inhoudelijk onhoudbare beweringen – Zie de Overlegpagina

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Middeleeuwse Kipchak afbeelding van Tengri met zichtbare invloed van het boeddhisme en sjamanisme.

Het tengriisme of tengrisme is het traditionele geloof van verschillende nomadische Euraziatische volkeren, waaronder de Turken, Bulgaren, Hongaren, Mongolen, en historische volkeren als de Hunnen en Xiongnu. Tengriisme is echter een moderne term; de religie is nooit eenduidig gecodificeerd. Gedurende de duizenden jaren dat de hemelgod Tengri (Tanrı in het Turks) is aanbeden door diverse volkeren verspreid over Eurazië is de religie van locale eigenaardigheden voorzien. De belangrijkste kenmerken die alle mutaties van het geloof binden zijn de verering (het in herinnering brengen) van de voorouders, het leven in harmonie met de natuur, en de onderwerping aan de hemelgod Tengri, die dit alles beheerst. Vaak is Tengri de enige god van het geloof, maar de religie bevat ook kenmerken van sjamanisme en animisme, en in sommige gevallen zijn er ook meerdere goden (Yer, Ay, Kuyash, Ulgen, Umay) en is er ook een soort anti-god (Erlik), een duivelspersonage. Het woord Tengri (Tanrı) wordt in het Turks tegenwoordig gebruikt voor "God", ongeacht van welke religie.

Geschiedenis[bewerken]

Tot de komst van andere monotheïstische godsdiensten naar Centraal-Azië was het tengriisme de hoofdgodsdienst van de nomadische volkeren in Siberië en Centraal-Azië. Met de komst van het nestorianisme en later de islam verdween onder het grootste deel van de bevolking in het gebied langzaam het tengriisme. Omdat het tengriisme al monotheïstisch was, ging de acceptatie van een uitgebreidere monotheïstische godsdienst redelijk snel. Toch is het geloof niet volledig verdwenen.

Huidige verspreiding[bewerken]

De bevolking van Centraal- en Noord-Azië leeft veelal in afgelegen steppegebieden, in ketens van aaneengesloten valleien, of locaties die door de strenge winter voor grote delen van het jaar totaal zijn afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor is het tengriisme in deze gebieden goed bewaard gebleven. Voorbeelden van bevolkingsgroepen waarbinnen het tengriisme nog steeds een grote rol speelt zijn de Toeva, Sacha en Chakassen in Rusland.

Voor Mongolen en Turken behoudt het tengriisme een speciale betekenis, zo bidden beide volkeren nog steeds naar de 'blauwe hemel', en gebruiken zij het woord Tengri voor God en/of Hemel. Vooral binnen het alevitisme, dat door zo'n 20% van de Turkse bevolking wordt aangehangen, bestaan er nog rituelen waarvan de oorsprong afstamt van het tengriisme.