Teofisto Guingona III

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Teofisto “TG” Guingona III (Manilla, 19 april 1959) is een Filipijns politicus. Guingona is sinds 2004 lid van het Filipijns Huis van Afgevaardigden.

Biografie[bewerken]

Teofista Guingona III is de zoon van Teofisto Guingona jr., voormalig minister van justitie en vicepresident van de Filipijnen en Ruthie de Lara-Guingona, voormalig gouverneur van Misamis Oriental. Ook zijn beide opa’s waren al actief als politicus. Teofisto Guingona sr. was gouverneur van Mindanao ten tijde van de Gemenebest van de Filipijnen en Vicente de Lara sr. was net als Guingona’s moeder gouverneur van Misamis Oriental.

Guingona studeerde economie en rechten aan de Ateneo de Manila. In 1981 behaalde hij een Bachelor of Arts-diploma Economie en in 1985 volgde een Bachelor-diploma Rechten.

Guingona werd bij de verkiezingen van 2004 namens het 2e kiesdistrict van de provincie Bukidnon gekozen in het Filipijns Huis van Afgevaardigden. Bij de verkiezingen van 2007 werd hij herkozen. In zijn periode in het Huis van Afgevaardigden zette hij zich in voor meer transparantie in de Filipijns overheid, corruptie binnen het leger en de mensenrechtensituatie in de Filipijnen. Ook gelooft hij dat overheidsfunctionarissen meer ter verantwoording moeten worden gehouden voor hun daden. Hij was een van de drijvende krachten achter de beweging die pogingen deed president Gloria Macapagal-Arroyo af te zetten.

Op 13 oktober 2009 werd bekend dat Guingona bij de Filipijnse verkiezingen 2010 een van de senaatskandidaten van de Liberal Party zal zijn. Guingona wordt geen lid van de Liberal Party, maar doet mee als lid van Kaya Natin. Deze progessieve partij besloot te gaan samenwerken met de Liberal Party nadat bekend was geworden dat Benigno Aquino III de presidentskandidaat van deze partij zou gaan worden. Guingona breekt daarmee met de politieke partij Nacionalista Party, waarvan hij sinds 2006 lid was.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Berthobal Ancheta
afgevaardigde voor het 2e kiesdistrict van Bukidnon
2004-2010
Opvolger:
-