Teus van Vliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Teus van Vliet, schuilnaam Hugo, was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog die aan het eind van de oorlog gearresteerd werd door de Duitsers en doorsloeg.

Biografie[bewerken]

Teus van Vliet was één van de oprichters van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). De LO was een verzetsbeweging die onderduikers in de Tweede Wereldoorlog hielp. Hij was tot januari 1945 provinciaal leider van de LO van Zuid-Holland. Ten gevolge van het verraad van Johan van Lom (schuilnaam Van Arkel) werd hij in januari 1945 gearresteerd in Amsterdam. Tijdens de verhoren door de Duitsers sloeg Hugo geheel door. Hij verschafte de Duitsers meer informatie dan de informatie waar zij feitelijk om vroegen. Zo tekende hij een schema van de top van totale verzet in Nederland. Ten gevolge hiervan werden verschillende mensen waaronder Wally van Hall gearresteerd. Wally van Hall was de broer van de latere burgemeester van Amsterdam, Gijs van Hall. Walraven van Hall is door de Duitsers gefusilleerd.

Teus van Vliet is na de oorlog voor een Ereraad van het verzet verschenen. Deze Ereraad bestond onder meer uit Ari van Namen, F. Sanders, F. Peski en Henk Das. Hij kreeg onder meer het verbod om vijf jaar te publiceren over de oorlog (hij was na de oorlog redacteur van een christelijk tijdschrift). Van Vliet is echter na uitgebreid onderzoek volledig gerehabiliteerd.

Van Lom pleegde het verraad vanwege een liefdesrelatie met een vrouw. Deze vrouw werd door de Duitsers in ruil voor informatie van Van Lom vrijgelaten. Van Lom werd door het verzet in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog geliquideerd.