Texaanse padhagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Texaanse padhagedis
TexasHornedLizard.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Phrynosomatidae
Geslacht: Phrynosoma
Soort
Phrynosoma cornutum
Harlan, 1825
Afbeeldingen Texaanse padhagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Texaanse padhagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De Texaanse padhagedis[1] (Phrynosoma cornutum) is een hagedis uit de familie Phrynosomatidae.

Beschrijving[bewerken]

De gemiddelde kopromplengte is ongeveer 7 centimeter, grotere vrouwtjes kunnen een lengte van meer dan 11 cm bereiken.[2] De Texaanse padhagedis heeft een sterk afgeplat lichaam, een grote en stompe kop, en een korte nek, poten en staart. De kleur is meestal lichtbruin of zandkleurig, de buik is wit tot geel. Over het gehele lijf, met uitzondering van de buik, zitten vele grote en donkerbruine stekels die met name op het midden van de rug en op de kop het grootst zijn, met name de stekel boven ieder oog en in de nek. Op het midden van de rug loopt een gele tot witte groef van nek tot staartbasis, en de ooropeningen zijn bij deze soort opvallend groot.

Algemeen[bewerken]

Het voedsel van deze bizar uitziende hagedis is ook al bijzonder; op het menu staan voornamelijk mieren en termieten, vooral oogstmieren uit het geslacht Pogonomyrmex. Ook andere dieren worden wel eens gegeten maar de padhagedis heeft specifiek deze prooien nodig om meer dan een paar maanden te leven. Vanwege de honderden prooidieren die ze per dag eten is het veelal onmogelijk om deze soort in gevangenschap in leven te houden waardoor er maar weinig bekend is over de soort. Het verspreidingsgebied beslaat Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten.

Levenswijze[bewerken]

De Texaanse padhagedis leeft in droge tot zeer droge streken met een zanderige of rotsige bodem en maar weinig vegetatie. Planten die groeien in de favoriete habitat zijn bijvoorbeeld cactussen, acacias, drogere grassoorten en liefst enkele stapels dood hout waar tussen gescholen kan worden. De hagedis kruipt ook wel onder struiken en in de holen van andere dieren om zich te verstoppen of te rusten.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties

  1. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 219 ISBN 90 274 8626 3.
  2. Animal Diversity Web. Phrynosoma cornutum (Texas horned lizard)

Bronnen

  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Phrynosoma cornutum - Website Geconsulteerd 9 november 2011