The Amsterdam Dungeon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Amsterdam Dungeon is een interactieve attractie in Amsterdam. Het is gevestigd aan het Rokin op de plaats van de voormalige Kapel ter Heilige Stede, de locatie van het Mirakel van Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Op 16 oktober 2005 opende de Britse entertainmentuitbater Merlin Entertainments Group aan het Rokin 78 de interactieve, historische attractie The Amsterdam Dungeon. Voordat Merlin dit leegstaande gebouw vond, heeft zij twintig andere panden in de stad bekeken en ongeschikt bevonden.

Het huidige gebouw is een rijksmonument. Het gebouw staat op de plek waar het Mirakel van Amsterdam plaatsvond. Op 15 maart 1345 ontving een zieke man hostie. Hij braakte de hostie uit in het vuur en de hostie bleef onverbrand. Volgens overlevering bleef de hostie boven het vuur zweven. Om dit gebeuren te herdenken is er later een kerk gebouwd. In de kerk bevond zich een begraafplaats met circa 200 graven. De originele kapel werd in 1908 afgebroken, maar in 1912 werd de huidige kapel gerealiseerd. Deze nieuwe kapel is gebouwd op de kerkvloer, die nu een onderdeel is van de attractie.

Voordat Merlin het gebouw betrok, werd er uitgebreid met de gemeente overlegd over de herinrichting van het gebouw. Merlin beseft dat de historie van dit pand een probleem zou kunnen zijn bij de verbouwing. Omdat dit een rijksmonument is, mocht Merlin bij het verlaten van het gebouw geen enkel spoor van wijziging achterlaten. Om het gebouw geschikt te maken moesten er 20 stalen in de grond geslagen worden. Hiervoor werd, onder leiding van dr. Jerzy Gawroski, latere directeur van diest Bureau Monument & Archeologie, uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd. Uit de opgravingen zijn heel veel waardevolle vondsten gedaan, waaronder een familiegraf van een rijke meelkoper, Gherrit Guertsen Doothooft.

Merlin heeft 7,5 miljoen euro nodig om het gebouw om te toveren tot een attractie.

Attractie[bewerken]

Merlin heeft Amsterdam gekozen voor haar volgende attractie, omdat zij vond dat Amsterdam een levendige en duistere historie heeft. De waargebeurde feiten uit de Amsterdamse geschiedenis vormen het uitgangspunt voor de attractie. Onderwerpen uit de historie van Amsterdam die worden behandeld zijn onder andere: het VOC-tijdperk, de pestepidemie van 1664 en de door de Spaanse Inquisitie uitgedeelde straffen rond het jaar 1600. Sinds vorig jaar is er ook een onderdeel waarin het geheim van de grote schilder Rembrandt uit de doeken wordt gedaan. In London behoort de Dungeon tot een van de vijf meest bezochte attracties van de stad.

In het gebouw bevindt zich een replica van een VOC-schip. In de koepel van de kapel is een korte achtbaan gebouwd, de enige van Amsterdam. Omdat bij het verbouwen niets van het rijksmonument gesloopt mag worden, moest de achtbaan stukje bij beetje naar binnen worden gebracht en daar gereconstrueerd worden door een Duitse firma. Inmiddels is de achtbaan weer gesloten om vervolgens gesloopt te worden omdat het onderhoud te duur zou zijn voor deze achtbaan. Het decor werd gemaakt door een Nederlands bedrijf uit Eindhoven. De kostuums komen vanuit de hele wereld.

In het gebouw bevinden zich gruwelijkheden zoals de martelkamer waar de bezoekers de sfeer zelf kan ervaren, net als een rechtszaal van de zogenaamde Bloedraad. De bezoekers worden rondgeleid door circa 7 acteurs in 11 shows.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]