The Damned United

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Damned United
Regie Tom Hooper
Producent Andy Harries
Grainne Marmion
Scenario Peter Morgan
Hoofdrollen Michael Sheen
Jim Broadbent
Colm Meaney
Timothy Spall
Muziek John Williams
Montage Richard Francis-Bruce
Cinematografie Ben Smithard
Distributie Columbia Pictures
Première 27 maart 2009
Genre drama
Speelduur 97 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget $ 5.000.000
Opbrengst $ 2.564.024
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Elland Road in West Stand, ingericht als decor voor The Damned United

The Damned United is een in 2009 uitgegeven Britse sportfilm geregisseerd door Tom Hooper en gebaseerd op de The Damned Utd. de bestseller van David Peace, een grotendeels fictief boek gebaseerd op de visie van de schrijver over de tijd van Brian Clough als trainer van Derby County.

De film is geproduceerd door BBC Films en Left Bank Pictures. Sony Pictures Entertainment gaf de film uit. De film zou eerst geleid worden door Stephen Frears, maar hij stopte met het project in november 2007. Tom Hooper nam zijn plaats in en het eerste shot werd gedraaid in mei 2008. De film is de vijfde samenwerking tussen tekstschrijver Peter Morgan en acteur Michael Sheen. De lancering van de film vond in het Verenigd Koninkrijk plaats op 27 maart 2009, en in Noord-Amerika op 25 september.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Na niet gekwalificeerd te zijn voor het WK 1974, werd Engeland's trainer Alf Ramsey vervangen door Don Revie (Colm Meaney), de zeer succesvolle manager van Leeds United. Revie's vervanger is Brian Clough (Michael Sheen), de voormalige manager van Derby County en een felle criticus van Leeds, omwille van hun gewelddadige en fysieke stijl van spelen onder Revie's management.

Na conflicten met de spelers en slechte resultaten wordt Clough uiteindelijk na 44 dagen alweer ontslagen. De voetbalwereld is in shock en wil weten wat er is gebeurd, Clough wordt daarom ook al gauw uitgenodigd om tekst en uitleg te geven in een tv-show waar hij tot zijn grote verbazing in discussie moet gaan met zijn grootste concurrent Don Revie. In het gesprek wordt het Clough duidelijk dat hij het helemaal verkeerd heeft aangepakt en dat hij nooit boos had moeten worden op zijn vroegere assistent bij Hartepools en Derby, Peter Taylor (Timothy Spall)

Na een verzoeningsgesprek in Brighton, waar Taylor de manager is van de plaatselijke voetbalclub Brighton & Hove Albion FC, tevens de club die Clough al na een maand verliet om aan de slag te kunnen bij Leeds.

Uiteindelijk toont de film wat er van de personages is geworden na het ontslag van Clough bij Leeds. Don Revie verprutste het als bondscoach van Engeland en vertrok naar Qatar, waar hij later verdacht werd van een omkoopschandaal. Clough en Taylor herenigden zich met elkaar en gingen aan de slag bij Nottingham Forest FC waar ze zeer succesvol waren en zelfs twee keer de Europacup I wisten te winnen. Hierdoor kwamen de woorden uit van Clough die hij zei tegen Don Revie in het interview op tv: "we zullen zien waar wij over 5 jaar staan, maar ik weet zeker dat ik dan meer heb bereikt dan jou"

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Sheen, Michael Michael Sheen Brian Clough
Spall, Timothy Timothy Spall Peter Taylor
Meaney, Colm Colm Meaney Don Revie
Roëves, Maurice Maurice Roëves Jimmy Gordon
Carling, Elizabeth Elizabeth Carling Barbara Clough
Stokes, Oliver Oliver Stokes Nigel Clough
Day, Ryan Ryan Day Simon Clough
Quinn, Peter Peter Quinn Bob Matthewson